2 Temmuz 2014 Çarşamba

Bitkili Akvaryumlarda Karbondioksitin Önemi

Yoğun bitkili bir akvaryumun bakımı, özel bir taban malzemesinden çok daha fazlasını gerektirir. Akvaryumunuza karbondioksit katkısı yapmanız gerekecektir.

Canlı bitkilerin ihtiyaçlarını anlamıyorsanız, gelişmekte olan bir bitkili akvaryumu sürdürmeniz zor olabilir. Bazı canlı bitkileri basit şekilde çakıllık zemine diktiğinizde hayatta kalabilseler de eğer yoğun bitkili bir akvaryumu sürdürmek istiyorsanız, bunun yeterli gelmesi pek mümkün değildir. Canlı bitkiler, gelişmek için gereksinim duydukları besinleri, ağırlıklı olarak buna uygun olan bir zeminden karşılar. Bu besinlere ek olarak bitkiler için ışık ve karbondioksit gereklidir. Akvaryumda yeterli seviyelerde karbondioksit yoksa, bitkileriniz muhtemelen hayatta kalamaz.

Akvaryum Bitkilerinin Rolü

Tatlı su akvaryumlarında canlı bitkilerin estetik katkılarının haricinde birçok faydası görülür. Balıklar için saklanma yerleri oluştururlar ve otçul türler için ek besin kaynağıdırlar. Daha da önemlisi canlı bitkiler, karbondioksiti balıkların ihtiyaç duyduğu oksijene çevirir. Eğer akvaryumda oksijen seviyesi çok düşerse, balıklarınız strese girebilir ve hatta oksijen açlığının fiziksel belirtilerini gösterebilirler. Akvaryumunuzda oksijen seviyesinin çok düşük olduğunu, balıkların su yüzeyinde hava solumalarından veya filtrenin çıkış borusunun yanında durmalarından anlayabilirsiniz. Eğer balıklarınız bu belirtileri sergiliyorlarsa, sorunu çözmede geç kalmış bile olabilirsiniz. Bunun en başta önüne geçmek açısından, akvaryuma bir miktar canlı bitki eklemeniz akıllıca bir hareket olacaktır.

Aydınlatma ve Karbondioksit

Yoğun bitkili bir akvaryumu sürdürebilmek için iki temel gereksinim söz konusudur. Akvaryum bitkileri fotosentetik organizmalardır; biyolojik süreçlerini işletebilmek için ışığı enerji olarak kullanırlar. Akvaryum aydınlatmasına ek olarak bitkiler, gelişmede kullanacakları besini üretebilmek için karbondioksite gereksinim duyar; bu sürecin sonunda oksijen açığa çıkar. Bitkiler büyüdükçe, akvaryumdaki karbondioksiti daha fazla tüketmeye başlar; yoğun bitkili bir akvaryuma sahipseniz, bitkilerinizi sağlıklı tutmak açısından CO2 katkısı yapmanız gerekecektir. Bunu yapmanın birkaç farklı yöntemi mevcuttur.

CO2 Katkısı

Suya CO2 katkısı yapmanın üç temel tipi vardır: DIY, yarı otomatik ve otomatik. DIY sistemde maya fermentasyonu esastır; genellikle ucuzdur ve kullanımı kolaydır. Bir şişenin içerisine su, maya ve şeker konulur; fermentasyon sırasında açığa çıkan karbondioksit, bir hortum vasıtasıyla akvaryumun içerisine verilir. Kullanımı kolay olsa da bu sistemin devamlılığı yoktur ve el ile müdahale şarttır.

Yarı otomatik sistemde kurulum biraz daha karmaşıktır ama gerçekleştiğinde, bir zamanlayıcı ile işletilebilir. Bu sistemde karbondioksiti akvaryuma gönderen bir CO2 tüpü ve seviyeyi kontrol eden bir basınç regülatörü bulunur. Sistem, aydınlatma açıldığında açılacak ve kapandığında kapanacak şekilde ayarlanabilir. Eğer uygun aydınlatmanın olmadığı durumlarda suda çok fazla karbondioksit artışı olursa, bitkilerin fazla karbondioksiti işlemek için yeterli enerjileri olmayacaktır (Bu, özellikle balıklar için tehlikeli bir durumdur.). Bu sistem, orta büyüklükteki bitkili akvaryumlar için idealdir.

Üçüncü tip ise otomatik sistemdir. Yarı otomatik sisteme benzemekle birlikte, bir pH ölçüm çubuğu ve kontrolörü de sisteme dâhildir. Fazla CO2, akvaryumdaki pH seviyesini etkileyebileceğinden, bu çok önemli bir özelliktir. pH ölçüm çubuğu, akvaryumdaki seviyenin istenilenin altına düştüğünü tespit ettiğinde, sistem CO2 çıkışını otomatik olarak kapatır. Otomatik sistem, her boydaki akvaryumlarda kullanılabilir ama özellikle büyük veya yoğun bitkili akvaryumlarda çok yararlı olur.

Bitkili Akvaryumlar için Diğer İpuçları

Akvaryumda balıkların hayatta kalabilmek için yüksek su kalitesine gereksinim duydukları gibi, bitkiler için de aynı durum söz konusudur. Uygun aydınlatma ve CO2 seviyesinin sağlanmasına ek olarak, akvaryumunuzdaki su değerlerini sabit tuttuğunuzdan da emin olmalısınız. Bir bakım takvimi oluşturmanız ve buna uymanız önerilir; böylelikle su değişimleri ve testler dâhil olmak üzere düzenli bakım uygulamalarını aksatmamış olursunuz. Haftada bir, küçük su değişimleri yapmalısınız ve aynı anda suyunuzu test etmelisiniz. Ayda bir, filtre temizliği yapmanız ve tüm akvaryum ekipmanının doğru şekilde çalıştığını kontrol etmeniz de önemlidir.

Bir bitkili akvaryumu sürdürmek için çok uğraş verilmesi gerektiğini duysanız bile cesaretinizi kaybetmeyin. Dayanıklı birkaç tür bitki ile başlayın ve akvaryumunuzun şartlarına nasıl uyum sağladıklarını görün. Zamanla yoğun bitkili bir ortam yaratabilmek için daha fazla ve farklı türlerde bitki ekleyebilirsiniz. Yoğun bitkili akvaryumlarda yüksek şiddetli aydınlatma gerektiğini ve bir noktadan sonra da CO2 katkısının şart olduğunu unutmayın.


Yazan: Katherine Barrington
Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: algone.com
İlgili makale: Bitkili Akvaryumlarda Düşük Bitki Gelişimi Sorunu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder