3 Temmuz 2014 Perşembe

Akvaryumda Salyangozlar

Akvaryumda sayıca fazla olan diğer birçok şeyde olduğu üzere, salyangozlar yararlı bir unsur da olabilir, bir baş belası da. Bitkileri yiyip tüketmeleri, çok çabuk üremeleri ve düzenli bir akvaryumu içerisinde bol miktarda mukoza bulunan bir harabeye çevirmeleri ile ünlüdürler ama bunlar salyangozların sadece karanlık taraflarıdır. Düzenli bir yönetim sayesinde akvaryuma çok sayıda yarar da sağlayabilirler. Sayılarını kontrol altında tutarsanız, akvaryumunuzda uygun ekolojik ortamın oluşmasını sağlayacaklar ve doğadakiyle aynı yararlı işlevi üstleneceklerdir. Ayrıca bazı türler, güzellikleriyle kendi başlarına da bir ilgi noktası olabilmektedir.

Akvaryumda Salyangozların Avantajları

Salyangozlar ve Su Kalitesi

Bir salyangozun besin kaynağı türüne ve boyuna göre değişiklik gösterir ama salyangozların büyük bölümü bitkilerle (özellikle çürümekte olanlarla), alglerle ve ölü hayvanlarla beslenen leşçillerdir. Bazıları avlanabilen etçillerdir ama bunlar sadece kendilerinden küçük olan karındanbacaklıları avlar. Akvaryumunuzdaki ölü hayvanları, algleri ve çürümekte olan bitkileri temizleyecek bir hayvan, kulağa hoş geliyor, değil mi? Belli bir sayıda salyangoz, kontrollü bir alg gelişiminin olduğu bir akvaryumdaki su kalitesinin üst seviyede tutulması için esasen yararlı olacaktır. Salyangozlar, birçok balığın zahmet etmediği yerlere bile girip çıkacak çok uzman temizlikçilerdir.

Salyangozlar ve Balık Yumurtaları

Bir üretim akvaryumunda su kalitesini yüksek tutmak çoğunlukla oldukça önemli bir durumdur ve bu amaçla akvaryuma bir leşçil eklemek, buna yardımcı olacaktır. Leşçil bir balık türü için ortaya çıkması muhtemel sorun, akvaryumdaki balık yumurtalarının yenilecek olmasıdır. Normalde otçul beslenen balık türleri bile lezzetli balık yumurtalarına yan gözle bakabilir. Ancak salyangozlar sağlıklı balık yumurtaları konusunda çok daha az heveslidir; dolayısıyla bir üretim akvaryumunda kullanılma açısından iyi bir seçim olurlar.

“Bitkilerimi yerler mi?”

Evet, salyangozlar bitki yer ama çoğu türü esasen sağlıklı bitkilere dokunmaz ve suyunuzu bozacak çürümüş veya çürümekte olan yaprakları tercih eder. Sağlıklı bitkiler siyanür veya diğer zehirleri üretme eğilimdedir ve dolayısıyla birçok salyangoz tarafından ilgi görmez. Ancak istisnai durumlar da söz konusudur. Örneğin havuz salyangozu, akvaryuma asla dâhil edilmemelidir zira sağlıklı bitkileri bile kısa süre içerisinde yiyebilir. Salyangozların bitkilere zarar verdiği söylentisi muhtemelen ölmekte olan bitkileri kemirme ve bolca besin kaynağının olduğu bir akvaryumda kolayca üreme alışkanlıklarından ileri gelmektedir. Salyangozlar ayrıca bitkilerin yaprakları üzerinde gelişen algleri yemeyi de sever ve algleri tüketirlerken bitkinin kendisine dokunmazlarsa, doğal bir görünüme yol açarlar.

Akvaryumda Salyangozları Kontrol Etmek

Salyangozlar çoğu akvaryum için güzel bir seçim olsa bile sayılarının kontrol altında tutulması şarttır. Yukarıda adı geçen havuz salyangozu da dâhil olmak üzere belli türlerin bitkili akvaryumlardan tamamen uzak tutulması da gerekir. Salyangozlar özellikle sert ve bazik sularda hızlıca üreme özelliğine sahiptir ve böyle akvaryumlarda sayılarının haddinden fazla artmamasına dikkat edilmelidir. Kabuklarını biçimlendirmek için minerallere ihtiyaç duyarlar; çok yumuşak ve asidik sularda kabukları çözünmeye başlar ve salyangozlar avcılara karşı tamamen korunaksız hâle gelir.

Yiyecek Kaynaklarını Azaltmak

Eğer akvaryumunuzda salyangoz patlaması olmuşsa, muhtemelen balıklarınıza aşırı yem veriyorsunuz çünkü arta kalan yemler salyangozlar için harika bir yiyecek kaynağıdır. Yemleme zamanında balıklarınızı dikkatlice gözleyin. Üç dört dakika sonra arta kalan yem oluyor mu? Öyleyse, balıklarınıza gereksinim duyduklarından fazla yem veriyorsunuz ve yemlemeyi azaltmanız gerekiyor. Eğer salyangoz sayısını belli bir ölçüde tutmak istiyorsanız, yemleme sonrasında yenilmeyen yemleri de akvaryumdan çıkartmalısınız.

Salyangoz Avcıları

Salyangozların akvaryumda hızla üreyebilmelerinin bir nedeni de doğal avcılarının bulunmamasıdır. Doğada salyangoz miktarı çeşitli salyangoz avcıları nedeniyle sürekli olarak kontrol altındadır. Salyangozlara rastlayabileceğiniz her biyotopta, onları avlama yetenekleri kazanmış hayvanlar da görebilirsiniz. Asya kıtasında yaşayan harika güzellikteki Makrakanta (Chromobotia macracanthus) bu avcılara bir örnek olarak gösterilebilir. Salyangozlarca istila edilmiş bir akvaryuma bir grup Makrakanta ekleyin ve onların usta bir hareketle korunaksız kısmından salyangozu yakalamalarını ve emerek tamamen kabuğunun dışına çıkarıp yemelerini gözlemleyin. Okyanuslarda, balon balıkları tamamen farklı bir taktik geliştirmiştir; yumuşak kısımlarını yemeden önce kuvvetli çeneleriyle salyangozların kabuklarını kırarlar.

Marul Yöntemi

Bir marul yaprağını sıcak suya batırıp çıkararak yumuşamasını sağlayın ve ışıklar kapanmadan önce akvaryumun tabanına yerleştirin; bir tutturucu veya taş yardımıyla zeminde kalmasını sağlayabilirsiniz. Belli bir süre sonra ışıkları açmadan önce, marul yaprağını akvaryumun dışına çıkarın; üzerinde bir sürü salyangoz olacaktır. Salyangoz miktarını kontrol altına alana kadar bu uygulamayı yapabilirsiniz. Süreci hızlandırmak istiyorsanız, birden fazla yaprak kullanabilirsiniz.

Kimyasallar

Akvaryumcular normalde çeşitli markaların ürettiği salyangoz öldürücü kimyasalları satışa sunmaktadır ama bunlar en son çare olarak düşünülmelidir. Salyangozları öldürmeye yetecek güçteki bileşikler, yararlı bakteri popülasyonlarına da zarar verir ve oldukça dengeli bir akvaryumu değişken ortama sahip bir akvaryuma çevirmede büyük etkilere yol açabilirler.

Salyangozları Akvaryumdan Uzak Tutmak

Akvaryumunuza herhangi bir salyangozun giriş yapmasını istemiyorsanız, bitkileri ve çakılları akvaryuma eklemeden önce, hafif ılık ve tuzlu suda bekletmeniz gerekir. 10 dakikalık süre, salyangozları öldürmeye yetecektir ve ayrıca bu sayede Beyaz Benek Hastalığına yol açan Ich parazitleri gibi diğer zararlı organizmaların girişinin de önüne geçilebilir. Bu uygulamanın sonunda bitkilerin ve çakılların normal suyla durulanarak tuzun giderilmesi de unutulmamalıdır.

Temel Salyangoz Bilgisi

Salyangozlar; midyeler ve istiridyelerin de bulunduğu Yumuşakçalar şubesine bağlıdır. Bu şubenin tüm üyeleri, herhangi bir iç veya dış iskelet olmaksızın yumuşak vücut yapılarına sahiptir ve kendilerini korumak ve sabit hâle getirmek için farklı yollar geliştirmiştir. Örneğin bütün salyangozların da dâhil olduğu Karındanbacaklılar sınıfının üyeleri, istedikleri zaman terk edebildikleri bir kabuğun içerisinde yaşar.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: aquaticcommunity.com
Çevirmenin notu: Makrakantalar sürü balıklarıdır ve akvaryumda en az altı bireyden oluşan bir grup hâlinde bakılmaları uygundur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder