17 Temmuz 2014 Perşembe

Akvaryumda Oksijenin Önemi

Oksijen, dünyada en fazla bulunan üçüncü elementtir ve en önemli elementlerin başında gelir. Suyun yüzde doksanı oksijenden oluşur ve anaerobik organizmaların haricinde tüm canlılar yaşamak için oksijene gereksinim duyar.

Oksijen, önemine rağmen, birçok akvarist tarafından oldukça hafife alınır. Oksijen ile akvaryum ortamı arasındaki ilişkiyi daha iyi anlayarak, akvaryumunuzda ortaya çıkabilecek birçok sağlık ve su kalitesi sorununun önüne geçebilirsiniz.

Oksijen ve su ilişkisi

Oksijen, suya üç şekilde giriş yapar: Yüzey boyunca hava ile gaz değişimi yoluyla, filtreler veya hava pompaları gibi dış havalandırıcıların suya hava vermesi ile ve bitkilerin fotosentez yapmaları sonucunda...

Suyunuzdaki oksijen içeriğini test ettiğinizde, aslında ölçtüğünüz şey suda ne kadar çözünmüş oksijen olduğudur. Eğer çözünmüş oksijen konsantrasyonu çok düşükse, su ile hava arasında difüzyon yoluyla oksijen geçişi gerçekleşecektir. Benzer şekilde, çözünmüş oksijen miktarı yüksekse, bir miktarı suyun dışına çıkar ve havaya karışır. Optimal oksijen içeriği için, sıcaklığın 25°C olduğu durumda oksijen, tatlı su için litre başına 8,3 mg. ve tuzlu su için biraz daha az, litre başına 6,4 ila 7 mg. olmalıdır.

Sudaki oksijenin kullanımı

Optimal çözünmüş oksijen konsantrasyonunu devam ettirmek, sağlıklı su ve canlılar açısından anahtar bir durumdur. Balıklar oksijeni solunum için kullanır ve oksijen seviyesi 2 ppm. (milyonda bir) ölçüsünün aşağısına düşerse hayatta kalamazlar. Diğer taraftan bitkiler, fotosentez sırasında karbondioksiti parçalamak için oksijen kullanır ve balıkların aksine suya tekrar oksijen verirler. Ancak bitkiler de ışıklar kapalıyken solunum için sadece oksijen tüketir.

Balıklara ve bitkilere ek olarak, sudaki çözünmüş oksijeni tüketen başka şeyler de vardır. Örneğin nitrifikasyon bakterileri, organik artıklarla beslenirken oksijen kullanır. Kalabalık bir akvaryum ortamı, çoğunlukla düşük su kalitesine ve canlıların sağlıklarının bozulmasına yol açar; artıkları parçalamak için oksijen kullanan bakteriler de eklenince, balıklar ve bitkiler için ortamda yeterli oksijen kalmaz.

Oksijen seviyesini arttırmak

Rahatsız edici koku veya balıklarda solunum yetmezliği gibi belirgin sorunlarınız varsa, akvaryumunuzdaki oksijen seviyesini arttırmak için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır. Oksijen açısından fakir eski suyu alıp yerine taze ve oksijeni bol su eklemek suretiyle su değişimi yapmak, en basit çözümlerden biridir. Filtreleri düzenli olarak temizlemek de su akışının geliştirilmesine yardımcı olur ve amonyağı ve nitriti parçalamak için gerekli olan yararlı bakteri popülasyonunun devam ettirilmesini sağlar. Akvaryuma bitki eklemek ise oksijen üretilen bir ortam oluşturacaktır. Bunlara ek olarak, sudaki oksijen miktarı düzenli olarak test edilmelidir; gerekli durumlarda filtreler veya hava pompaları kullanılabilir. Son olarak, suyun (özellikle yaz aylarında) aşırı ısınmasının önüne geçmek için sıcaklık düzenlemesi yapılmalıdır zira sıcak sular, serin sulara göre daha az oksijen içerir.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: drfostersmith.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder