16 Temmuz 2014 Çarşamba

Küresel Isınma İyi Bir Şeydir, Eğer Bir Parazitseniz!

Global Change Biology (Küresel Değişim Biyolojisi) dergisinde yayınlanan raporda, Leicester Üniversitesi’nden Vicki Macnab ve Iain Barber’ın Dikence Balığını (Gasterosteus aculeatus) enfekte eden bir tür tenya (Schistocephalus solidus) üzerinde yaptıkları çalışma ve su sıcaklığının 15°C’den 20°C’ye çıkartılması durumunda sekiz hafta sonra parazitlerin dört kat fazla büyüdüğüne dair bulgular ortaya konulmaktadır.

Büyüme oranındaki bu artışın ya parazitler için uygun besin artışından ya da yüksek sıcaklıklarda konağın bağışıklık sistemi yeterliliğindeki düşüşten kaynaklanabileceği ileri sürülmektedir.

Ayrıca dikence balıklarının yüksek sıcaklıklarda daha yavaş büyüdükleri de görülmüştür ki bu, enfekte olmamış balıklar için bile, geçmiş çalışmalarda ortaya konulan bir durumdur.

Yüksek sıcaklıktaki parazit gelişimi artışı ile birlikte bu durum, konak ve parazit arasındaki hassas dengenin parazitin tarafına doğru kaymakta olduğunu göstermektedir.

Daha kaygı verici durum şudur ki parazitli balıklar, parazit açısından daha elverişli şekilde pullarının daha fazla yatmasına neden olan daha sıcak sularda bulunmayı tercih etmektedir. Böylelikle, sonuç olarak küresel ısınma, parazit büyüme ve gelişim oranlarını arttırarak ve konakların daha sıcak mikro habitatlara yönelmeleri ihtimalini güçlendirerek, parazit enfeksiyonunu ve yayılımını arttırıyor görünmektedir.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: practicalfishkeeping.co.uk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder