2 Temmuz 2014 Çarşamba

Akvaryumda Enerji Tüketimi

Kurulu bir akvaryum açısından, yem ve bakım ürünlerinden sonra düşünülmesi gereken maliyet, ekipmanın çalışması için gereken enerji tüketimidir.

Filtreler, ışıklar, kafa motorları, ısıtıcılar, protein skimmerlar, hava motorları, akıntı motorları, UV filtreler vs. az veya çok, sürekli olarak enerji tüketir.

Genel Tüketim

22°C sıcaklığa sahip tatlı su temel alındığında, 40 litrelik bir akvaryumun yıllık toplam enerji tüketimi yaklaşık 150 Kilowatt saattir. Bu ölçü, 120 litrelik bir akvaryum için 150 ila 200 Kilowatt saat ve 200 litrelik bir akvaryum içinse 200 ila 400 Kilowatt saattir. Bu değerler sadece temel ekipman düşünülerek ve bir ortalama alınarak belirlenmiştir.

Aydınlatma

Aydınlatma sistemi için söz konusu olan en yüksek tüketim, toplam maliyetin yaklaşık %45’ini oluşturur. Isıtıcı, %35’lik oranıyla çoğunlukla ikinci sırada gelir. Filtreler yaklaşık %12’lik bir tüketim yaparken, kalan %8’lik oranı hava motorları vs. karşılar. Tekrar etmek gerekirse, bunlar ortalama bir akvaryum kurulumu için geçerli oranlardır.

Aydınlatma, günde 24 saat çalışmayan tek akvaryum bileşenidir. Dolayısıyla, aydınlatma masrafları bir zamanlayıcı vasıtasıyla kolayca kontrol edilebilir.

Yaygın floresan ampul (15 - 40 Watt) önemli ölçüde bir tüketimde bulunmaz. Daha fazla aydınlatmanın gerekli olduğu bitkili akvaryumlarda ise kompakt floresanlar (30 - 100 Watt) ve/veya çok yüksek çıkışlı (VHO) floresanlar (75 - 160 Watt), daha yüksek enerji tüketimine yol açacaktır. 150 ila 1000 Wattlık metal halidelerin çalıştığı bir resif akvaryumunda ise maliyet çabucak zirveye çıkacaktır.

Isıtma

Akvaryumun ısıtılması da yüksek maliyete yol açabilir. Akvaryum büyüdükçe ısıtma için daha fazla enerji gerekir. Bununla birlikte, tropikal balıkların bulunduğu bir ortam için daha yüksek sıcaklıklar gerektiğinden, tropikal olmayan balıklarla kıyaslandığında ısıtma maliyeti daha yüksek olacaktır. Örneğin, 120 litrelik bir akvaryum için sıcaklığı 22°C’de tutmak, yıllık 110 Kilowatt saatlik bir enerji harcamasına neden olur. Aynı akvaryum için 28°C söz konusu olduğunda, enerji harcaması yıllık 440 Kilowatt saate çıkacaktır. İki durum arasında dört katlık bir fark vardır.

Diğer Aygıtlar

Akıntı motorları 3 Wattlık modellerle başlar ve çevirdikleri suyun hacim yüksekliğine göre 400 Wattlık modellere kadar çıkabilirler.

Kafa motorları, hava motorları ve filtreler de 3 Wattlık modellerle başlar ve yüksek modelleri genellikle 25 - 50 Wattlık enerji tüketir. UV filtrelerin de 8 ila 130 Wattlık modelleri vardır.

Genel olarak, sadece balık bakılan akvaryumlar daha az enerji tüketimine neden olur. Akvaryumun büyüklüğü de önemlidir ve yoğun bitkili akvaryumlar, tuzlu su akvaryumları ve resif akvaryumları, çok daha fazla enerji tüketir.

Tasarruf Yapmak

Enerji tasarrufu yapmak için, tasarruflu ampuller kullanarak ve aydınlatma süresinden kısılarak düzenleme yapılabilir. Örneğin bitkili bir akvaryumda 150 Wattlık floresan yerine 100 Wattlık bir floresan takmak, üçte bir oranında tasarruf yapmak anlamına gelir.

Birçok durumda ısıtıcı, balıkların etkilenmesine neden olmayacak şekilde bir veya iki derece düşük ayarlanabilir. Bu uygulama ile uzun dönemde epey enerji tasarruf edilebilir.

Akıntı motorları, daha düşük kapasiteye ayarlanabilir. Aynı durum UV filtreler için de geçerlidir.

Markalar ve modeller arasında kıyaslama yaparak az enerji tüketen ekipmanı seçmek, uzun ve hatta bazen kısa dönemde tasarruf yapmanızı sağlayabilir.

Akvaryumdaki Enerji Tüketiminin Hesaplanması

Akvaryumunuzdaki enerji tüketimini hesaplamak için, fişe takılı her bir aygıtın Watt değerini ve çalışma süresini bilmeniz gerekmektedir. Isıtıcının çalışma süresi, gözlem veya tahmin yaparak belirlenebilir. Düşük sıcaklıklar için saatte 15 dakikalık (günde 6 saatlik) çalışma veya yüksek sıcaklıklar için saatte 30 dakikalık (günde 12 saatlik) çalışma söz konusu olabilir. Tabii bu durum oda sıcaklığına göre oldukça değişkenlik gösterebilir.

Watt değerlerini çalışma saatleri ile çarpmak, her bir aygıtın günlük çalışma kapasitesini verecektir. Elektrik harcamaları genellikle 1 kilowatt saat üzerinden hesaplanır (1000 Watt saat, 1 Kilowatt saate eşittir.).

Formül

(Watt değerleri x Saat sayısı) / 1000 x Kilowatt saat maliyeti x 30 = Akvaryumun aylık elektrik maliyeti

Her bir aygıt için toplam elektrik kullanımı esasen maksimum çıkışa bağlı olan enerjiyi değil, sadece kullanılan asıl enerjiyi ölçen bir ampermetrenin bağlanması ile belirlenebilir. Formül ile sadece yaklaşık bir maliyet elde edilecektir.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: algone.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder