İnce silis kumu şiddetle öneriyorum, özellikle de beyaz veya bej renkte olanı ama asla siyah veya başka bir renkte olanı değil. Corydorasların kafa ve burun yapıları ince taneli zeminden yiyecek aramak üzere gelişmiştir; çoğunlukla kumda mikro organizmaları ararlar ve burunlarını ve bıyıklarını enfeksiyonlardan ve parazitlerden arındırırlar.
Doğada her zaman onları bulacağım yeri biliyorum: Kumluk bir zemin üzerinde! Nadiren çamurlu alanlarda ve sadece bazen etrafta birçok ölü yaprağın bulunduğu kumluklarda görülürler.
Corydoras gracilis, C. alnolineatus, C. nanus, C. napoensis, C. loretoensis ve C. bondi gibi nispeten küçük türler, kumluklarda yaprakların arasında görülür. Yaprak örtüsü koruma sağlar ve birçok küçük tür için besin alanı oluşturur.
İnce taneli taban malzemesinin gerekli olmadığı türler, açık sularda yüzenlerdir; bilinen en küçük iki Corydoras türü bunlara örnek gösterilebilir: C. hastatus ve C. pygmaeus.
Barbatus, kroneei, lacerdai, macropterus ve prionotus da dâhil olmak üzere Scleromystax cinsindeki türler, çoğunlukla kayalık bölgelerde, çakıllık veya kumluk zeminlerde görülür. Corydoraslardan farklı bir beslenme alışkanlıkları vardır. Ayrıca daha çok Doğu Brezilya’da, su sıcaklığının kışın 14 - 15°C civarına kadar düşebildiği yerlerde yaşarlar.
Corydoraslar için ince taneli taban malzemesi haricinde bir şey kullanmak zalimlik olur. Çakıl gibi kalın malzemeler, rahat edememelerine neden olur; bazı durumlarda enfeksiyon kapabilirler ve bıyıklarını kaybedebilirler.
Corydorasların grup hâlinde olmaları gerekir; asla dört veya beş bireyden az şekilde tutulmamalıdırlar ve (akvaryumun büyüklüğüne uygun olacak şekilde) daha fazla birey, daha fazla mutluluk demektir. Ben doğada bazı habitatlarda tek bir ağın içinden yüzlercesinin çıktığını bilirim.
Yazan: Heiko Bleher
Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: practicalfishkeeping.co.uk
İlgili makale: Corydoraslar için Başlangıç Rehberi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder