20 Temmuz 2014 Pazar

Dalış Turizmi, Kızıldeniz Resiflerini Tehdit Ediyor

Kızıldeniz’in kuzey kısmındaki resifler, dalış turizmi kapsamında eğlence amacıyla yoğun şekilde yapılan tüplü dalışlar yüzünden tehdit altında.

Viyana Üniversitesi'nin Deniz Biyolojisi Bölümü'nden Harald Hasler ve Jörg A. Ott tarafından yapılan ve Marine Pollution Bulletin (Deniz Kirliliği Bülteni) dergisinin Ağustos 2008 sayısında yayımlanan bir çalışmanın sonuçları ortaya koymuştur ki eğlence amaçlı dalışların yüksek seviyelerde yapıldığı yerlerde, dalış yapılmayan alanlara göre belirgin ölçüde daha az mercan örtüsü bulunmaktadır.

Araştırmada Mısır’da Güney Sina’daki Dahab resifleri, yıllık 30.000’in üzerinde dalışla dünyanın en yoğun şekilde dalış yapılan resifleri dâhil olmak üzere incelenmiş ve sonuçlar, az dalış yapılan veya hiç dalış yapılmayan yerlerle kıyaslanmıştır.

Bulgular göstermiştir ki yoğun şekilde tüplü dalış yapılan alanlarda hem yüksek seviyelerde mercan kırılmaları ve hasarları hem de mercan örtüsü azalışı ortaya çıkmaktadır.

Resif tepesi alanlarındaki mercan topluluklarının, dallı mercanlarda görülen %95 oranındaki kırılmalarla birlikte resif bayırı dalış yerlerinde çok daha fazla etkilenmeye maruz kaldığı görülmüştür.

Dalışların, mercan yiyen (mercancıl) veya otçul balıkların sayısı üzerinde bir etki yarattığı gözlemlenmemiştir ancak çalışmayı yürütenlere bilim adamlarına göre mercan örtüsü azalmaya devam ederse, bu balıklar da risk altına girebilir.

Ayrıca bazı yerlerde tortu birikimi sorunları da ortaya çıkmaktadır; dipteki döküntüler dalgıçlar tarafından düzenli olarak hareket ettirilmektedir.

Hasler ve Ott, belli yerler için ekolojik açıdan sürdürülebilir dalış planlarının devreye sokulması ve resif iyileşmesine yardımcı olmak için yıllık dalış sayısının azaltılması gerektiğini ileri sürmektedirler.

Ayrıca “resiflerin ekolojik ve estetik kalitesinin” korunmasına yardımcı olması açısından hem dalış rehberlerinin hem de dalgıçların eğitilmesinin gerekliliğini vurgulamaktadırlar.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: practicalfishkeeping.co.uk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder