5 Temmuz 2014 Cumartesi

Köpekbalıklarının da Bir Sosyal Hayatı Var!

Köpekbalıklarının çoğu zaman yalnız avcılar oldukları düşünülür ama Animal Behaviour (Hayvan Davranışları) dergisinin geçen sayılarından birinde yayımlanan çalışma, arkadaşlık kurduklarını ve karmaşık sosyal yapılarda bulunmaktan hoşlandıklarını göstermektedir.

Johann Mourier ve eş yazarlar, Fransız Polinezyası’nda Moorea Adası civarındaki yedi bölgede Siyah Uçlu Resif Köpekbalığı (Carcharhinus melanopterus) üzerinde araştırma yapmışlar, köpekbalıklarının dört ana topluluk (ve bunlardan biri de iki alt topluluğa ayrılmaktadır) şeklinde organize oldukları kanıtına ulaşmışlardır ve bu yapı, bireyler arasındaki aktif sosyal ilişkilerden ileri gelmektedir.

Dört ana topluluk, özel yaşam alanlarını kullanan her iki cinsiyete ait bireyleri içermektedir ama bu topluluklardaki bireyler arasında aynı cinsiyette ve yaştaki diğer bireylerle çok daha sık ilişki kurma eğilimi görülmektedir.

Kıdemli yazar Johann Mourier, köpekbalıklarının ortak korunma amacıyla ve aralarındaki agresifliği önlemek için sosyal bağlar kurduklarını zannediyor. O ve çalışma arkadaşları ayrıca “dört veya beş bireyden oluşan bir grup Siyah Uçlu Resif Köpekbalığının bir mercan yapısı etrafında balık sürülerini kovalarken” ortaklaşa avlandıklarını gösteren bir davranış biçimini gözlemlemişlerdir.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: practicalfishkeeping.co.uk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder