14 Ağustos 2014 Perşembe

Kırmızı, Siyah ve Beyaz Renkli Japon Balığı, Zamanla Siyah Rengini Kaybeder mi?

Japon balığınızın siyah pigmentine zaman içinde ne olur? Paul Green açıklıyor.

Japon balığı yaşlandıkça, rengi değişebilir ve çoğunlukla beyazlığı artar ama bu durum balıktan balığa değişiklik gösterir. Örneğin şu anda sahip olduğum üç yaşındaki Ranchu, gittikçe kırmızılaşıyor.

Ancak siyah renk, iki veya üç renkli Japon balıkları için istisnai bir durumdur ve baskın renk olmadığından, zaman içinde çoğunlukla kaybolacaktır. Sıcaklık bunda rol oynar ve nispeten daha sıcak sularda bakılan balıktaki siyah renk kaybı daha çabuk olacaktır.

Japon balığında, bir tedavi sonrasında veya stres durumunda, siyah pigment (melanin) artışı olabilir. Bu, bir iyileşme işaretidir ve normalde kırmızı bir balığın kafasında, vücudunda veya yüzgeçlerinde siyah renklenmeye sahip olacağı anlamına gelir. Bu geçici renk değişikliği, birkaç gün ya da bazen birkaç hafta sürebilir.

Japon balığındaki siyah renklenmenin sürdürülmesi veya geliştirilmesi için bazı teknikler olduğunu işitmiştim. Balığı doğrudan güneş ışığında tutmak işe yarar ve balığa, herhangi bir renk (kırmızı) geliştirici besinler verilmemelidir.

Teleskoplar gibi tamamen siyah veryeteler ise, karın bölgesinden yukarıya doğru bakır renge bürünerek farklı bir değişim gösterir ancak ben, yakın zamanlarda güzel kömür karası örnekler de gördüm.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: practicalfishkeeping.co.uk
İlgili makale: Japon Balıkları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder