14 Ağustos 2014 Perşembe

Balıkların Yüzmek için Yüzgeçlerini Nasıl Kullandıklarına Dair Yeni Bir Çalışma

Yeni bir lazer görüntüleme aygıtı, bilim adamlarına balıklarda yüzme sırasında sırt ve anal yüzgeçlerin rolünün daha kesin şekilde belirlenmesi fırsatını sundu.

Harvard Karşılaştırmalı Zooloji Müzesi ve TSI Anonim Şirketi’nden Brooke Flammang ve meslektaşları tarafından yapılan çalışma, Biology Letters dergisinde yayınlandı.

Araştırmada yüzen bir balığın hareketlerinin anlık üç boyutlu görüntüsünü elde etmek için lazerler aracılığıyla bir hacimsel velosimetri görüntüleme sistemi kullanıldı.

Bilim adamları önceden yüzme sırasında balığın kuyruğunun temel itici güç olduğunu ve sırt ve anal yüzgeçlerinin dengeleyici olarak çalıştıklarını düşünüyorlardı. Ancak yapılan çalışmanın sonucu göstermiştir ki sırt ve anal yüzgeçleri, hareketleri ile sadece dengeleyici olarak değil, ayrıca ek pervaneler şeklinde kuyruk hareketine katkıda bulunmaktadır.

Dört adet Ay Balığı (Lepomis macrochirus) ve bir adet Red Top Ice Blue Zebra Cichlid (Maylandia greshakei) kullanarak bilim adamları, her bir balığı küçük plastik partiküllerin askıda durduğu akıntılı bir akvaryuma yerleştirdiler. Partiküller, yapılan lazer vuruşları ve kayıtlar ile aydınlatıldı.

Sonuçlar, kuyruğun birçok bakımdan iki boyutlu analizlere dayanan güncel modellerle eşleşen hareketli akıntı örnekleri ürettiğini ve ayrıca sırt ve anal yüzgeçlerin iki boyutlu analizlerde görülmeyen şekilde kuyrukla belirgin şekilde etkileşim içinde hareket ettiğini göstermiştir.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: practicalfishkeeping.co.uk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder