17 Ağustos 2014 Pazar

Discusun Doğada Yaşadığı Suların Sıcaklığı Nedir?

Heiko Bleher, yaklaşık yarım asırdır Discus habitatlarında incelemeler yapıyor; dolayısıyla kendisi, bu sorunun cevabını en kesin şekilde verebilecek kişilerden biri.

"Her bir discus türü, özel sıcaklığa ve kimyaya sahip sularda bulunur ve bin yıldan uzun süredir bu koşullarda yaşamak üzere evrilmişlerdir. Bu durum ayrıca yoğun seller haricinde birbirlerinden ayrı kalmalarının da nedenidir.

“Uzun süredir discusların yaşadıkları sulardan veriler topladım ve özel ekipmanlar kullanarak 1,5 ila 2,5 metre derinliklerde ölçümler yaptım.

“Heckel Discusu (Symphysodon discus), ortalama sıcaklığı 28,6°C olan sularda yaşamaktadır. Yaşadığı yerlerde ölçtüğüm en yüksek sıcaklık 31,7°C ve en düşük sıcaklık 25°C. Symphysodon discus, bir siyah su (blackwater) türü.

“Yeşil Discus (Symphysodon aequifasciatus), ortalama sıcaklığı 28,2°C olan sularda yaşamaktadır. 1996 yılından önce ortalama sıcaklık 27,4°C idi. Yaşadığı yerlerde ölçtüğüm en yüksek sıcaklık 31°C ve en düşük sıcaklık 24,6°C. Bu da bir siyah su türü.

“Mavi veya Kahverengi Discus (Symphysodon haraldi) ise ortalama sıcaklığı 28,8°C olan sularda yaşamaktadır. Onun için de ölçtüğüm en yüksek sıcaklık 32,4°C ve en düşük sıcaklık 23,5°C. Üçü içerisinde su parametreleri ve sıcaklık açılarından en yüksek uyumluluğa sahip tür ise haraldi.”


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: practicalfishkeeping.co.uk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder