15 Ağustos 2014 Cuma

Frontosa İçin Taban Malzemesi Kullanımı


Frontosa akvaryumlarında defalarca gördüğüm bir uygulama, kum veya çakıldan oluşan taban malzemesinin dipte bir yığın olarak kullanılmasıdır. Neden böyle yapılır, bilmiyorum. Çakıl, doğal yapısı gereği pislik tutan bir maddedir, özellikle de kalın bir tabaka hâlinde bulunduğunda. Taban filtresi olmadığı müddetçe, çakıl veya kum sadece dekoratif amaçlarla kullanılmalıdır. Akvaryumun uzunluğunca, tabandaki camı kapayacak ölçüde taban malzemesi kullanımı yeterli gelecektir. Şahsen benim kullandığım kum veya çakıl tabakasının kalınlığı 2,5 - 3 cm.’yi geçmez.

Taban malzemesinin rengi konusunda da şöyle bir durum vardır. Zambia ve Zaire frontosaları için koyu çakıl veya kum kullanmak, balıkların mavi rengini ön plana çıkarır. Diğer frontosalar içinse, açık renk ve hatta direkt beyaz taban malzemesi, balıklardaki siyahlığı ön plana çıkararak, güzel bir siyah-beyaz kontrast oluşumuna yardımcı olur. Her iki kullanım da, farklı kontrastları sağlayabilmek açısından önerilebilir.


Yazan: Eric Glab
Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: cichlid-forum.com
Çevirmenin notu: Kişisel düşüncem, her iki kontrastı da yakalamak adına, akvaryumda açık renk taban malzemesi ile koyu renk kaya kullanımının uygun olduğudur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder