13 Ağustos 2014 Çarşamba

Tetrazonlar Yüzgeç Yer mi?

Tetrazonlar (Kaplan Barblar) yırtıcı olmalarıyla ünlüdür. Peki bir akvaristin oluşabilecek problemleri en aza indirmesini sağlayacak herhangi bir uygulama var mıdır?

Tetrazon (Puntius tetrazona); lepistes, betta, gurami ve melek balığı gibi uzun yüzgeçli balıkların yüzgeçlerini tırtıklar. Ancak sekiz ila on iki bireyden oluşan büyük bir grup hâlinde bakılırlarsa, bu olayın gerçekleşmesi riski, bir çift hâlinde bakılırken gerçekleşmesinden daha azdır.

Büyük bir grup hâlinde bakılırken, tetrazonlar birbirlerini kovalamakla ve kendilerini karşı cinse sergilemekle meşgul olacaktır. Bu yüzden genellikle yüzgeçleri çok fazla tırtıklamayacaklardır.

Elbette onları ayrı tutmak daha güvenlidir. Eğer hızlı yüzen balıklarla veya uzun karın yüzgeçleri ya da uzun kuyrukları olmayan balıklarla bir arada tutulurlarsa da nadiren problem yaratırlar.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: practicalfishkeeping.co.uk
Çevirmenin notu: Konu tetrazonlar olduğunda, her zaman için risk vardır. Kimi akvaristler onlara karma bir akvaryumda hiçbir sorun olmadan baktıklarını söylerken, kimileri ise akvaryumda terör estirdiklerinden dem vurur. Riski en aza indirmek için bir uygulama da tetrazonları akvaryuma son tür olarak eklemek olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder