21 Ağustos 2014 Perşembe

Yavru Balıklar, İdeal Gelişimlerini Ebeveynlerinin Bakıldığı Su Sıcaklığında Gösteriyor

Ecology Letters dergisinin geçtiğimiz sayılarından birinde yayınlanan bir çalışmaya göre yavru balıklar, ideal gelişimlerini ebeveynlerinin bakıldığı su sıcaklığında gösteriyor.

Santiago Salinas ve Stephan Munch, Cyprinodon variegatus türünden birkaç yüz erişkin bireyi kullanarak gerçekleştirdikleri bir dizi deneyin ardından, yavruların en hızlı gelişimlerini ebeveynleriyle aynı sıcaklıkta gösterdiği bulgusuna ulaştılar.

Bilim adamları, erişkin bireyleri farklı sıcaklıklarda tuttular (24°C, 29°C ve 34°C) ve yavrularının gelişimlerini ölçtüler.

Yedi gün süresince ebeveynlerle aynı sıcaklıkta tutulmalarının yavruların gelişim hızı üzerinde herhangi bir etkiye yol açmadığını ama otuz günlük bir süreçte, en hızlı gelişimi sergilediklerini keşfettiler.

Balıklar, yavruların çevreye nasıl tepki göstereceklerine dair, döllenme değişikliklerinin öncesinde her bir ebeveyn tarafından deneyimlenmiş çevresel faktörlerle ilgili olarak, kuşaklar arası plastisite (KAP) adıyla bilinen bir etki gösteriyorlardı.

Bilim adamları, KAP’ın ayrıca iklim değişikliğine hızlı bir karşılık şeklindeki bir potansiyel mekanizma olduğunu da belirtmektedirler.

Stephan Munch: “Bence bu araştırmanın en ilgi çekici kısmı, balıklardaki kuşaklar arası etkiler üzerine birçok araştırma yapılmış olmasına rağmen, sıcaklığa dair etkinin ilk defa ortaya konulmuş olmasıdır. Pratik bir bakış açısıyla, eğer bu etkiler diğer türlerde de ortaya çıkarsa, üreme öncesi ebeveynlerle ilgili çevresel durumların değerlendirilmesiyle birlikte akuakültür programlarında büyük kazanımlar elde edilebilir. Bu etkilerin birçok türde oluştuğuna dair bir inanç geliştirmek için iyi sebepler vardır ancak şu anda henüz ilk adımı atmış durumdayız.”


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: practicalfishkeeping.co.uk
Çevirmenin notu: Akvaryum balıklarının üretiminde, yavruların ayrı bir akvaryumda büyütülmesi durumunda, ideal gelişim için su sıcaklığının ve hatta kimyasal değerlerin, erişkin balıkların bakıldığı akvaryumdaki değerlerle aynı olması hususunda çaba gösterilmesi gerektiğini düşünüyorum. Zira bu araştırmadan hareketle görüyoruz ki erişkin balıklardaki çevreye uyumluluk becerileri, yavrulara aynen aktarılıyor ve onların hayatlarında önemli bir rol oynuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder