Salmoniformes (somon ve alabalık), Perciformes (levrekler, cichlidler ve damsellar), Atheriniformes (gümüş balıkları) ve Tetraodontiformes (pufferlar ve triggerlar) dâhil olmak üzere en az dört balık takımı, üreme zamanını belirlemek için Ay’ı kullanır; buna zaman zaman 'Ay’a göre yumurtlama senkronizasyonu' adı verilir.
Ay, 29 günlük süreç boyunca çeşitli evrelerden geçer ve balıklar yumurtlama zamanlarını belirlemek için farklı evreleri kullanır. Bu durum bazı tatlı su türlerinde de gerçekleşmesine rağmen, özellikle deniz balıklarında yaygındır; zira Ay’ın evreleri (gelgite yol açarak), yiyecek sağlayabilecek ve yumurtaların ve yavruların dağılımına yardımcı olabilecek şekilde deniz kıyılarıyla doğrudan ilintilidir.
Balıkların yumurtlamak için bu stratejiyi benimsemelerine dair birkaç neden olduğu düşünülmektedir. Ağızda kuluçka yapan cichlidler için, avcı balıkları görebildiklerinde yavrularını onlardan korumak çok daha kolay olur. Dolayısıyla yumurtaların çatlama zamanı, yavruları ve avcıları görebilmeleri için çoğunlukla Ay’ın parlak olduğu zamana denk düşecek şekilde yumurtalarını dizerler.
Yanda resmi olan Tilapia zillii gibi zemine yumurtlayan birçok cichlidin de bu stratejiyi kullandığı düşünülür; ayrıca Cyprichromis leptosoma türünde de Ay’a göre senkronize yumurtlama gerçekleştiği kayıt altına alınmıştır.
Birçok balık türü, ne zaman yumurtlamaları gerektiğini bilmek için Ay’ın evrelerini kullanır ve yumurtalar ve spermler için doğru zamanın ne olduğundan emin olurlar. Senkronize yumurtlama ayrıca özel gecelerde toplu hâlde yumurtlayan mercanlar arasında da yaygın olarak görülür.
Buradan hareketle akvaryuma bir ay ışığı lambası takmanız pek işe yaramayabilir ama akvaryumu doğal ay ışığı görecek şekilde konumlandırmak etki gösterebilir.
Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: practicalfishkeeping.co.uk
Çevirmenin notu: Akvaryumu ay ışığı görecek şekilde konumlandırmak, gün içinde güneş ışığına maruz kalmasına ve kaçınılmaz şekilde alg oluşumuna neden olabilir. Dolayısıyla bu uygulama konusunda dikkatli olunmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder