11 Ağustos 2014 Pazartesi

Fil Balığının İletişim Kurma Becerisi Üzerine Yeni Bir Çalışma

Elektrikli balıklardaki radyasyon üzerinde yapılan yeni bir çalışma, yeni türlerin olası bir nedeninin farklı bir yoldan iletişim kurma becerisi olduğunu ortaya koymaktadır.

Dünya genelinden bir grup bilim adamının gerçekleştirdiği çalışma, Paramormyrops cinsinden fil balıkları üzerine olmuştur.

Hortumlarıyla diğer balıklardan ayrılan fil balıkları, türler arasında ayrımın yapılması için pek az farklılık sunan, oldukça uysal balıklardır.

Darwin’in ispinozlarında, Rift Vadisi cichlidlerinde ve Karayipler’deki Anolis cinsinden kertenkelelerde görüldüğü üzere, farklı ekolojik konumlar veya avcıların olmayışı yüzünden yeni türlerin evrimi üzerine çokça çalışma yapılmış iken, bazı türlerin ekolojik farklılıklar olmaksızın neden değişiklik gösterdiğine dair çok az şey bilinmektedir. Bununla birlikte, Orta Afrika Cumhuriyeti’nin batısındaki Invindo havzasında tek bir yerde, yirmiden fazla farklı fil balığı türünün bir arada yaşadığı bilinmektedir.

British Columbia Üniversitesi’nden Matthew Arnegard’ın başkanlığında yapılan yeni çalışma, balıklarda farklılaşmaya neden olan şeyin, iletişim için kullandıkları elektriksel sinyallere dair cinsel seleksiyonun olabileceğini ileri sürmektedir.

Elektrik Organı Boşalımı (EOB) olarak bilinen sinyaller, bulanık habitatlarda yön ve av bulmak için de kullanılmaktadır ama kur yapma sırasındaki rolleri, balıkların benzer görünümlü birçok tür şeklinde evrilmeleri için bir neden olarak düşünülmektedir.

Dolayısıyla farklı balık popülasyonları, nihayetinde bir arada yaşadıkları diğer popülasyonlardan üreme yoluyla ayrı kalmalarına neden olur şekilde nispeten farklı sinyaller geliştirir.

Bu, Brezilya’daki Tungara kurbağasında görülen çeşitliliğe benzer bir durumdur.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: practicalfishkeeping.co.uk
İlgili makale: Fil Balığı, Karanlık Ortamda Nesneleri Ayırt Edebiliyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder