14 Ağustos 2014 Perşembe

Vatozların Emme Sırasında Nasıl Nefes Aldıklarına dair Gizem Çözüldü

Vatozlar, aynı anda nasıl nefes alır ve emme hareketi yapar? Bu durum; Tom Geerinckx, Anthony Herrel ve Dominique Adriaens tarafından yürütülen ve Experimental Zoology (Deneysel Zooloji) dergisinin geçtiğimiz sayılarından birinde yayınlanan bir çalışmaya konu olmuştur.

Loricariidae familyasından vatozlar; zemine, dekorlara veya cama yapışmalarını sağlamak üzere ağızlarını bir vakum aygıtı gibi kullanır ve diğer birçok balık gibi, ağızları ile nefes alırlar. Bu durum, bir paradoks yaratıyor gibi görünmektedir: Etkili olması gereken bir emme hareketi için, ağızda herhangi bir su akıntısı olmamalıdır ancak böyle bir akıntı esasen balığın nefes alması için gereklidir.

Bilim adamları, Pterygoplichthys disjunctivus türündeki vatozun eş zamanlı emme hareketi birlikte ile olan ve olmayan solunum mekanizmasını inceleyerek bu paradoksu çözüme kavuşturdular. Bunu, yapışma ve solunum sırasında kafa yapısının hareket özelliklerini saptamak üzere üç balığın dışsal ve röntgen ile içsel yüksek hızlı video kayıtları kullanarak gerçekleştirdiler.

Bulgular göstermiştir ki vatozlar, ağızlarını emme organı olarak kullanmaya devam ettirmek için solunum biçimlerini (kısa kısa nefes alıp vererek) düzenleyebilmektedir. Ağızdaki bir kapakçığın ve dudaklardaki olukların varlığı, emme fonksiyonunun sürdürülmesi sırasında suyun içe akışını sınırlamada ve kontrol etmede önemli rol üstlenmektedir.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: practicalfishkeeping.co.uk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder