Geçtiğimiz yıllarda, akvaryumda kullanılmak üzere üretilen yapay bitkiler denildiğinde, gerçek olmadığı çok belli olan büyük plastik bitkiler akla gelirdi. Neyse ki günümüzde gerçeğe daha yakın ürünlerin üretilmesiyle bu algı ortadan kalktı.
Dokulara ve detaylara bakıldığında, yapay bitkileri gerçeklerinden ayırt etmek giderek güçleşmektedir. Örneğin esnek ipeksi yapıdaki yapay bitkiler, suyla birlikte hafifçe dalgalanır ve güzel organik bir görünüm sergilerler. Zamanla üzerlerinde doğal alg tabakası gelişir ve yapay ve canlı bitkiler arasındaki farklar gittikçe azalır.
Hem tatlı suya hem tuzlu suya uygun olan yapay bitkiler; plastik veya ipek benzeri maddelerden, çok çeşitli renklerde ve ön, orta ve arka alanlara uygun büyüklüklerde üretilmektedir. Yapay bitkilerin kullanımı sadece sizin tercihlerinizle ve hayal gücünüzle sınırlıdır.
1. Hemen Kullanım
Yapay bitkiler kullanıma hazır hâlde gelir. Onları akvaryumda istediğiniz yere koymanız yeterlidir. Bu işlemden önce çeşme suyunda güzelce yıkayın. İsterseniz ılık suyun içerisinde (yumuşamaları ve daha doğal bir görünüm kazanmaları için) 15 ila 30 dakika bekletmeniz de uygun olur.
2. Düşük Bakım
Yapay bitkiler, akvaryumda en kolay kullanılabilecek ürünlerden biridir. Özel aydınlatma, gübreleme ve katkı maddesi gerektirmezler.
3. Esneklik
Yatay bitkileri kullanarak yapacağınız akvadizaynın sınırları yoktur. Herhangi tipteki veya büyüklükteki bir yapay bitkiyi, akvaryumda istediğiniz yere koyabilirsiniz. Ayrıca yapay bitkileri istenildiği anda yeniden düzenlemek de kolaydır. Buna ek olarak, ister tatlı su ister tuzlu su, istediğiniz akvaryum tipinde de kullanılabilirler. Seçimleriniz, tercihlerinizle sınırlıdır.
4. Temizleme Kolaylığı
Ne zaman ihtiyaç duyarsanız, yapay bitkileri çıkartın ve suyun altında durulayın.
5. Dayanıklılık
Canlı bitkilerle sorunlar yaşıyorsanız, yapay bitkiler sizin için idealdir. Ölmezler, ilgi beklemezler ve güzelliklerini daima korurlar.
6. Akvaryum Canlıları Tarafından Hasara Uğratılamama
Eğer otçul, agresif veya kazı yapmayı seven balıklarınız varsa, yapay bitkiler harika bir seçim olur; yenilmeleri ve zarar görmeleri imkânsızdır ve balıklar tarafından yerlerinden çıkarıldıklarında tekrar düzenlenmeleri kolaydır. Yapay bitkiler ayrıca balıklarınız için güvenli bir korunak görevi de görür.
7. Akvaryum Canlıları Açısından Güvenilirlik
Yapay bitkiler doğal ortamlardan toplanmadıkları için yabancı ve zararlı böcekleri veya parazitleri akvaryumunuza getirmeleri ihtimali yoktur.
8. Daha İstikrarlı Su Kimyası
Yapay bitkilerin oksijen veya karbondioksit salınımı yapmaları söz konusu olmadığından, su kimyasına bir etkileri yoktur. Işıklar kapalıyken, canlı bitkiler gibi pH dalgalanmalarına neden olarak alg gelişimine zemin hazırlamaz veya diğer akvaryum canlılarının oksijenini paylaşmazlar.
9. Temiz Akvaryum Ortamı
Yapay bitkiler asla çürümez veya doğal biyolojik değişimlere yol açmazlar; dolayısıyla akvaryumdaki suyun kirlenmesine neden olmayacaklardır.
10. Yediden Yetmişe Tüm Hobiciler için Uygunluk
Kolay kullanımları ve bakımları sayesinde yapay bitkiler, acemi veya deneyimli tüm hobiciler için uygun ürünlerdir.
Canlı Bitkilere Alternatif
Yapay bitkiler, cichlidler gibi büyük aktif yapıya sahip ve kazı yaparak canlı bitkilere zarar verebilen balıklara bakmak isteyen yeni veya zaman zaman akvaryum kuran hobiciler için harika bir seçimdir. Ayrıca basit ve ilginç yapılarıyla ihtiyaç duyulan korunak görevini sağlamaları açısından üretim veya karantina akvaryumlarında da kullanılabilirler. Canlı bitkiler konusunda sıkıntı yaşanan durumlarda, düşük bakım gerektiren bir alternatif olarak düşünülebilirler.
Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: drfostersmith.com
Çevirmenin notları: 1) Tıpkı canlı bitkilerin büyüklüklerine göre ön, orta ve arka alanlara dikilmeleri gibi, daha doğru ve şık bir akvadizayn için yapay bitkilerin de belirli esaslara göre kullanılmalarının daha uygun olduğunu düşünüyorum.
2) Makalede yapay bitkilerin avantajlarından bahsedilmiştir. Canlı bitkilerin de kendilerine göre avantajları söz konusudur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder