Bilim adamları, bira yapımının ardından kalan artıklardan yeni bir çeşit balık yemi katkısını nasıl ürettiklerini açıkladılar.
ABD’nin Colorado eyaletindeki Fort Collins şehrinde yer alan Yeni Belçika Bira İmalathanesi’nde (New Belgium Brewery) çalışan Dr. Andy Logan ve Dr. Seth Terry, 9 News kanalında bu katkı maddesinin ağırlıklı olarak çiftlik (ve akvaryum) balıklarını beslemek amacıyla yem yapımında kullanılan balık ununun üretimi için hedeflenen balık stokları üzerindeki baskıyı azaltmada yardımcı olabilme potansiyelini açıklamışlardır.
Logan: “Balıklar diğer balıkları yer. Balık unu endüstrisinde, yiyecek değeri olmayan balık türlerini yakalamak için gemiler gönderilir ve yakalanan balıklar balık ununa dönüştürülür.
“Ancak bu balık unu kaynağı çok ama çok sınırlıdır. Üretim, en üst limite ulaşmış durumdadır.”
Bunun için çözümleri, bira endüstrisinde yan ürün olarak açığa çıkan maddeleri kullanarak balık ununa alternatif bir yüksek protein kaynağı elde ettikleri iddiasıyla, Oberon FMR (Fish Meal Replacement / Balık Unu İkamesi) ürünü olmuştur.
Logan: “Büyük bira imalathaneleri bu maddenin bir tonundan kurtulmak için 200$ harcamaktadır. Bu maddeyi bedavaya alıyoruz ve yeni bir bakteriyel işlem uygulayarak bir yılda 18.000 ton balık yemi işliyoruz. Daha önce hiç bunun gibi bir uygulama yapılmamıştır.”
Bununla birlikte, balıkların beslenmesi için bira atıklarını kullanmak, yeni bir fikir değildir. 2004 yılında Hindistan’ın Pencap Tarım Üniversitesi’nden bilim adamları; Catla catla, Labeo rohita ve Cirrhina mrigala türlerinden tatlı su sazansıları için balık besini üretiminde pirinç kepeği yerine bira artığı kullanmışlardır. Bu besinin kullanımı sonucunda Catla catla ve Labeo rohita türleri en yüksek ölçüde gelişim gösterse de Cirrhina mrigala türünün gelişimi daha düşük seviyede kalmıştır.
Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: practicalfishkeeping.co.uk
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder