Pterois volitans türündeki aslan balığının tropikal Atlantik sularını istila etmede bu kadar başarılı olmasının bir nedeni de sıra dışı avlanma tekniği olabilir.
Bu tekniğe dair bir açıklama ilk defa Marine Ecology Progress Series (Deniz Ekolojisi Gelişim Dizisi) dergisinde yer almıştı.
Mark Albins ve Patrick Lyons, aslan balığının avının yolunu şaşırtmak için ona su püskürtüleri üflediğini keşfetti ve bu avcı taktik, daha önce hiçbir balıkta belgelenmemiş bir durumdur.
Doğal ortam ve akvaryumdaki gözlemlerine dayanarak, avlanan aslan balığının yüzünü avına döndüğünü ve (çenelerini sıkıştırıp) güçlü ve darbeli su püskürtüleri üfleyerek, saldırı mesafesine kadar aşama aşama yaklaştığını keşfettiler.
Aslan balığının bu taktiği gobiler ve blenniler gibi gizemli dipçil türlere, wrasseler ve papağan balıkları gibi gezici yüzücülere ve kardinal balıkları gibi gececil ve kovuklarda yaşayan türlere karşı uyguladığı gözlemlenmiştir.
İlginç olan şu ki Pasifik’teki bir aslan balığı, su püskürtülerini üfleme eylemini toplam av süresinin %56’sında gerçekleştirirken, Atlantik’teki bir aslan balığı bu eylemi toplam sürenin sadece %18’inde gerçekleştiriyor.
Su püskürtülerinin saldıran avcıyı belirleme zorluğunu arttırarak avlanan balığın yanal çizgi sistemini bozduğu düşünülmektedir. Ayrıca bu püskürtüler aslan balığının avını önce kafasından yakalamasını ve yutmasını kolaylaştırır zira av o esnada sürüklenmemek için akıntıya karşı duruyordur.
Araştırmacılar, aslan balığının Atlantik’i istila etmesinde bu denli başarı göstermesinin bu tuhaf avlanma yöntemi sayesinde olduğu hipotezini ürettiler çünkü av olan balıklar daha önce böyle bir yönteme maruz kalmamışlardı ve bundan kaçabilecekleri veya kendilerini savunabilecekleri bir davranış sergileyemiyorlar.
İşte bu avlanma tekniği, bu videoda açıkla görülebiliyor.
Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: practicalfishkeeping.co.uk
İlgili makale: Aslan Balıkları
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder