5 Nisan 2015 Pazar

Fil Balığı, Karanlık Ortamda Nesneleri Ayırt Edebiliyor

Yeni bir araştırmanın sonuçlarına göre Fil Balığı, tamamen karanlık bir ortamda su altındaki nesnelerin şekillerini, büyüklüklerini, hacimlerini ve yapıldıkları malzemeyi tespit edebiliyor.

Fil Balığı (Gnathonemus petersii), Afrika’nın çamurlu bataklıklarında yaşar; zayıf bir görüş yeteneği vardır ama elektrolokasyon (elektrik akımı ile yer belirleme) sayesinde güçlü bir mekânsal farkındalık duyusuna sahiptir.

Şimdi yeni bir araştırma, bu mormyrid balığın, suda yakınlardaki nesnelerin büyüklükleri, şekilleri ve hacimleri arasındaki farkı anlamak üzere elektroduyusal sistemini kullanabildiğini ortaya koydu.

Bonn Üniversitesi Zooloji Enstitüsünden Gerhard von der Emde ve Steffen Fetz, Fil Balığının yiyecek ödülü karşılığında nesnelerin özellikleri arasındaki farkı ayırt edebildiği bir test deneyi hazırladılar.

Deneysel Biyoloji dergisinde (the journal of Experimental Biology) yayınlanan bulguları, çalışmada kullanılan sekiz balığın hepsinin, iki nesne arasındaki şekil ve hacim farklılıklarını ayırt etmeyi öğrendiğini ortaya koymaktadır.

Bilim adamları: “Ödülsüz testlerde yeni nesne kombinasyonları sunulduğunda balıklar, eğitilmiş oldukları nesneye benzeyen nesneleri tercih etti ve karşılığında ödül almamış oldukları nesneye benzeyen nesnelerden kaçındılar.

“Karar açısından balıklar, ayırt etmiş oldukları iki nesne arasındaki farklılıklara ilişkin dikkat gösterdi. Balıklar, ayırt etmek için başta hacim, malzeme ve şekil olmak üzere nesneye dair birkaç özelliği kullandı.

“Şeklin önemi, balıklar için farklı şekillerdeki nesneleri ayırt etmek için yeterli olan üç boyutlu hatların azaltılmasıyla gösterildi.”

Fetz ve von der Emde, balıkların eğitimden bağımsız olarak, daha büyük hacimli nesnelere yönelme eğilimleri olduğunu ve plastik nesneleri metal nesnelere tercih ettiklerini düşünüyorlar.

Balıklar ayrıca nesnelerin köşelere veya yuvarlak kenarlara sahip olup olmadığını da belirleyebildi.

“Balıklar, bilmedikleri iki nesne ile karşılaştığında, bu yeni nesnelerin pozitif ve negatif özelliklerini ölçüp tarttı ve bu değerlendirmenin sonucunda kararlarını verdiler.

“Sonuçlarımız, balıkların bir nesnenin tasvirini oluşturmak için bir elektrolokasyon modelinin bölgesel özelliklerini bağlantılayıp bir araya getirebildiklerini, bunun da karmaşık nesne tanıma görevini çözebilmelerini sağlayan bir çeşit özellik belirleme mekanizmasını işaret ettiğini ortaya koymaktadır.”


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: practicalfishkeeping.co.uk
İlgili makale: Fil Balığının İletişim Kurma Becerisi Üzerine Yeni Bir Çalışma

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder