29 Haziran 2014 Pazar

Akvaryum Balıklarında Saklanma

Balıklarınızı görmek istiyorsanız, onlara bolca saklanma yeri verin.

Yeni başlayanlar başta olmak üzere, akvaristler arasında yaygın olan şikâyetlerden biri şudur: “Balığım her zaman saklanıyor.” Bu durum çoğunlukla akvaryumda balığın saklanabileceği yerlerin olmadığına işaret eder. Bununla birlikte akvaryum hobisine yeni başlayanların mantığı şudur: “Eğer balığı saklanabileceği yerlerden mahrum bırakırsam, onu daha çok görebilirim.”

Esasen konu balık olunca, bunun tam tersi geçerlidir.

Eğer balıklarınızı daha fazla görmek istiyorsanız, onlara saklanabilecekleri ve kendilerini güvende hissedebilecekleri bolca yer sunmalısınız. Bazı balıklar zamanının büyük çoğunluğunu kuytu yerlerde geçirir ve bu yüzden açık alanlardayken ihtiyaçları olduğunda çabucak gidip gizlenebilecekleri yerlerin nerelerde olduğunu bilmek isterler.

Loachlar, çöpçüler ve diğer dipçil türler, çoğunlukla gececil balıklardır ve gündüz vakitlerinde onları pek fazla göremezsiniz. Ancak, yemleme saatinin günün hangi zamanında olduğunu farkettikleri zaman, o süre zarfında daha çok görünmeye başlarlar.

Fakat yine de -yemleme saatinin ne zaman olduğunu bilseler bile- eğer saklanabilecekleri ve kendilerini güvende hissedecekleri yerler yoksa, açık alanlara çıkmayabilirler. Akvaryumda tetra ve barb gibi sürü balıkları ile gurami, canlı doğuranlar vb. balıklar varsa, normalde saklanma davranışı sergileyen balıklar çoğunlukla açık alanlarda sürüler hâlinde veya sadece yüzer hâlde bulunur.

Eğer balıklarınıza hoşlarına giden, özellikle çalılık görüntüsü veren bitkilerin de bulunduğu yerler sunduysanız, doğal davranışlarını sergilemeleri muhtemeldir. Eğer kendilerini tehlikede hissettiklerinde gidecekleri yerleri biliyorlarsa, açık alanlarda daha rahat olacaklardır.

Bazı balıklar ise saklanmak için kovuklara ihtiyaç duyar. Bunların en bilinenleri hayalet balığı (Apteronotus albifrons) ile fil balığıdır (Gnathonemus petersii). Ayrıca elektrik dalgaları ile yön tayin eden bu balıklar, kovuklarda izole durumda bulundukları zamanlarda kendilerini oldukça güvende hisseder.

Bir parça plastik veya odun boru da iyi iş çıkarır ve balıklarınızı görmenizi kolaylaştırır. Plastik veya odun boru, birçok loachın, özellikle de makrakantaların hoşuna gidecektir. Bu balıklar da saklanmak için yere ihtiyaç duyar ve onlara saklanma yeri sunmazsanız, her zaman ürkek durup saklanmaya çalışacaklardır.

Bir daha akvaryumcuya gittiğinizde, balıklarınız için uygun dekorlara da bir göz atın. Eğer akvaryum dekorsuz ve bomboşsa, bu durum almak istediğiniz balığa uygun olmayabilir. Balığınız saklanma alanına ihtiyaç duyacak ve bunu bulamayınca renkleri solacak, akvaryumun bir köşesine sinik veya filtrenin arkasına sığınmış vaziyette duracaktır.

Akvaryumcularda süsler, plastik bitkiler, testiler ve plastik boru benzeri dekorlar bulunmaktadır. Boş bir akvaryum yerine bu materyallerden alıp akvaryumunuzu dekore edebilir, balıklarınızı daha mutlu, daha sağlıklı ve daha az stresli kılabilirsiniz.

Akvaryumda saklanma yeri bulunmadığında, balıklarınız çok stresli olacaktır. Sürekli saklanmaya çalışan bir görüntü hâlinde bulunacaklar ve renkleri solacaktır. Stres yüzünden yem yemeyecekler ve hastalıklara ve parazitlere daha elverişli bir duruma geleceklerdir; saklanma yerleri bulunan balıklara göre çok daha kötü bir sağlığa sahip olacaklardır.


Yazar: David A. Lass
Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: fishchannel.com
Çevirmenin notu: 1) Balıklarınıza saklanma yerleri sunarken, mümkün olduğunca doğal materyaller seçmeye çalışın. Düşük pH isteyen balıklar için mangrov kökleri, ağaç dalları, hindistan cevizi kabukları; yüksek pH isteyen balıklarınız için doğadan toplayıp iyice dezenfekte edeceğiniz taşlar ve kayalar oldukça işinize yarar ve akvaryumda doğal bir görüntü yaratır.
2) Bazı gececil türler için saklanma davranışı kaçınılmaz bir durumdur; ne kadar saklanma yeri olursa olsun ortaya çıkmayacaklardır. Bu türler için akvaryumda olabildiğince loş ortam oluşturulmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder