26 Haziran 2014 Perşembe

İstilâcı Türlerin Savaşı

Michelle Jackson ve meslektaşları, Kenya’da Naivasha Gölü’ndeki sistem üzerinde araştırma yaptılar. Kırmızı Bataklık Kereviti (Procambarus clarkii) 1970’lerin sonunda ve Yaygın Sazan (Cyprinus carpio) ise 1998 yılında göle bırakılmıştı.

Stabil izotopu ve sekiz yıllık eş zamanlı ekolojik verileri kullanarak araştırmacılar sazan ve kerevit arasında gerçekleşen tropik etkileşimi mercek altına aldılar.

Kerevit popülasyonu azalırken sazanın hızla çoğaldığı bulgusuna ulaştılar. Her iki tür de aynı yiyecek kaynağını kullanıyordu ama sazan popülasyonundaki bariz artış, kerevitlerin ancak su aygırı dışkısı gibi düşük kalitedeki yiyecekleri tüketmesine yol açtı.

Sazan, göldeki kerevit popülasyonunun ortadan kalkmasına neden olabilecek şekilde kereviti böyle bir beslenme konumuna itmede oldukça başarılıdır; zira araştırmacıların 2009 yılından beri numunelik kerevit yakalama konusunda başarısız olmaları, bu düşünceyi desteklemektedir.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: practicalfishkeeping.co.uk
Çevirmenin notu: İstilâcı türlerin hem yerel türlere hem de kendilerinden önceki istilâcı türlere direkt veya dolaylı yollardan zarar vermeleri, dünya genelinde birçok habitatta ciddi sıkıntılara yol açmaktadır; ABD ve Avustralya başta olmak üzere bazı ülkelerde istilâcı türlere karşı başlatılan ve devam ettirilen mücadeleler söz konusudur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder