25 Haziran 2014 Çarşamba

Balıklar Soğukkanlı mıdır?

Balıklar gerçekten soğukkanlı hayvanlar mıdır, yoksa durum bundan daha karmaşık mıdır?

Sürüngenler ve amfibiler gibi balıklar da soğukkanlı poikilotermik omurgalılardır, yani vücut ısılarını etraflarındaki suya göre ayarlarlar.

Bu nedenle, vücut ısıları suyun ısısıyla direkt bağlantılı olduğundan ve vücut ısısındaki değişiklikler, vücudun çalışmasına etki ettiğinden, bu durum stresli veya ölümcül olabilir.

Daha yüksek sıcaklıklar daha az çözünmüş oksijen ihtiva eder, dolayısıyla su sıcak olduğunda, balıkların solunumunu etkiler ve balıklar ihtiyaç duydukları oksijeni karşılayabilmek için solungaçlarını daha hızlı hareket ettirmek zorunda kalır.

Sıcaklık ayrıca balıkların metabolizmasını da etkiler ve metabolik süreçler daha sıcak sularda daha çabuk gerçekleşir. Bu durumda balıkların gereksinim duyduğu oksijen miktarı da artar.

Ton balığı ve bazı köpek balığı türleri gibi bazı balıklar daha sıcak kanlıdır ve ortam sıcaklığı 6 ila 30°C arasındayken, kırmızı kas dokularını 26 ila 32°C arasında sıcak tutabilirler.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: practicalfishkeeping.co.uk
Çevirmenin notu: Makaleye yorum getirmek gerekirse, besleyeceğimiz balıklar için uygun sıcaklık aralıklarını öğrenmeli ve balıkları bu aralıklar dahilinde yaşatmaya çalışmalıyız. Zira makalede anlatıldığı üzere, suyun sıcaklığı balıkların metabolizmasına direkt etki ediyor ve onların yaşam standartlarını belirliyor. Ne çok soğuk ne çok sıcak, akvaryumda uygun bir sıcaklığı tutturmalıyız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder