29 Haziran 2014 Pazar

Tatlı Su Yengeçleri

Tatlı su yengeçleri genellikle akarsularda, göletlerde ve barajlarda bulunur ve bu sular kurak dönemlerde zaman zaman kurur. Yengeçler de yağmur dönemine kadar kendilerini kuma veya çamurlu zemine gömer. Çukurların içindeki nemli hava onları yağışlara kadar ıslak tutar.

En fazla ulaşabildikleri boy: 2,5 cm. - 10 cm.

Ortalama yaşam süreleri
: Yaklaşık 5 yıl

Beslenmeleri: Pul, granül ve tablet yemler ve dondurulmuş veya canlı besinler verilebilir. Verilmeden önce dondurulmuş yemlerin çözünmesi beklenmelidir. Çok çeşitli yemlerin sunulması, sağlıkları açısından önemlidir.

Su değerleri: 18 - 26°C, uygun sıcaklık aralığıdır. pH değeri 7 civarında, GH 100 - 200 ppm. aralığında olmalıdır. Diğer akvaryum canlılarında olduğu üzere yengeçler için de su değerleri çok önemlidir. Asidik sularda uzun süre yaşayamazlar. Ayrıca suda amonyak, nitrit ve bakır elementi olmamalıdır.

Paludaryum ortamı: Yengeçler hem suda hem kara yaşayan hayvanlardır. Hava soluyabilecekleri, "ada" kabul edilebilecek yerlere ihtiyaç olduğundan, paludaryumlarda bakılmalıdırlar. Zaman zaman su dışına çıkmaları, solungaçlarının su altındayken daha etkili ve sağlıklı olması için gereklidir.


Paludaryumda bulunan toprak alanlar, yengecin doğal ortamındaki gibi çukur kazıp kendisini iyi hissetmesini sağlayacaktır. Paludaryumdaki yarı sucul, yarı karasal ortam yengeç için çok daha ideal bir ortam olacaktır.

Uyumlulukları: Yavaş yüzen balıklarla, salyangozlarla ve diğer kabuklularla bir arada bakılmamalıdırlar çünkü yengeçler yakaladıkları her şeyi yer. Ölü, hasta ve ölmek üzere olan balıkları çabucak tüketirler. Paludaryumun sucul kısmında hem balıklar hem yengeçler için saklanacak alanlar yaratılmalıdır. Ağaç kökleri, kayalar ve kovuklar (Hindistan cevizi kabukları) uygun olur. Akvaryum üzerinde de kapak veya cam olmalıdır zira yengeçler çok iyi birer tırmanıcıdır; tutunabildikleri her yüzeyden tırmanabilirler.

Balıklarda da önemli olduğu üzere paludaryumun büyüklüğüne göre beslenecek yengeç sayısına dikkat edilmelidir. Her bir yengeç için zeminde 30 santimetrekarelik alan gerekir.

Temel gereklilikler:
- Paludaryum veya havuz
- Filtre sistemi
- Havalandırma
- Aydınlatma
- Taban malzemesi (Çakıl, kum, taş vb.)
- Yem
- Mümkün olduğunca sabit değerlerde tutulan su

İsteğe bağlı gereklilikler:
- Dekor
- Bitki (Canlı veya yapay)
- Test kitleri (pH, amonyak vb.)
- Fon


Çeşitli kaynaklardan çevirip uyarlayan: Anıl Altın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder