26 Haziran 2014 Perşembe

Nitrat Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Nitrat, amonyak ve nitrite oranla daha az problem yaratan bir maddedir ama yine de hafife alınmamalıdır. Matt Clarke bu yazıda nitrat hakkında sıkça sorulan soruların çoğuna cevap veriyor.

Nitrat nedir?
Nitrat (NO3-), balık atıklarının filtrede yaşayan yararlı bakteriler tarafından işlenmesiyle oluşan bir maddedir; alg gelişimini hızlandırır ve bazı balıklar ve omurgasızlar için zehirli olabilir.

Akvaryumda ne kadar bulunduğunu nasıl anlarım?
Haftada bir, sıvı veya tablet test kiti ile nitrat miktarını ölçmelisiniz. Aynı zamanda çeşme suyunu da test edip her iki sonucu karşılaştırmalısınız.

Eğer akvaryum bakımını düzenli olarak yapıyorsanız, iki sonuç arasında fazla fark olmayacaktır. Eğer yapmıyorsanız, akvaryum suyundaki nitrat seviyesi çok daha yüksek çıkacaktır.

Aslında nitrat her zaman bir problem olarak görülmedi, değil mi?
Uzun yıllar boyunca yüksek seviyede nitratın balıklar için problem yarattığı konusunda gizli bir şüphe vardı. Araştırmalar ise çok yüksek seviyeler dışında nitratın sorun yarattığını kanıtlayamadı. Ancak akvaristlerin deneyimleri göstermiştir ki nitrat, esasen balıklarda birtakım sorunlara yol açmaktadır.

Nitratı hangi seviyede tutmaya çalışmalıyım?
Nitratı olabildiğince düşük seviyede tutmaya çalışın. Bazı balıklar ve omurgasızlar, nitrat seviyesindeki artışa karşı özellikle hassastır. Omurgasızlar ve hassas deniz balıkları için, seviye 15 miligram/litrenin altında olmalıdır. Tropikal tatlı su balıkları içinse seviye 40 miligram/litrenin altı hedeflenmelidir.

Düşük nitrat seviyesini nasıl korurum?
Aşırı yemleme, yüksek nitrat seviyesine yol açan başlıca sebeptir; aşırı yemlemeden kaçınılmalıdır. Her hafta veya iki haftada bir, %25’lik su değişimi nitratın düşük seviyede kalmasına yardımcı olur. Su değişimini dip temizleyicisi ile yapmak, aynı zamanda çürüyen organik artıkların temizlenmesini de sağlar.

Nitrat yok edici filtre malzemesi, nitratı düşük seviyede tutacaktır ama yine de su değişiminin yerini tutamaz.

Yüksek nitrat seviyesinin balıklar üzerinde ne gibi etkileri olacaktır?
Yüksek nitrat seviyesi balıkları strese sokacaktır; bu durum, balıkların bağışıklık sistemini etkiler ve onları beyaz benek gibi hastalıklara karşı daha elverişli hâle getirir.

Balıkların uzun dönem yüksek nitrat seviyesine maruz kalması ise yaşam sürelerinin kısalmasına, biçimsizliklerin ortaya çıkmasına ve üreme güçlüğü çekmelerine yol açabilir.

Çeşme suyundaki nitrat oranı çok yüksekse ne yapmalıyım?
Eğer hassas balıklar veya omurgasızlar besliyorsanız, su değişimi için kullandığınız suyu nitrat giderici filtreden geçirmelisiniz.

Metalleri, böcek ilaçlarını, sertliği vs. giderdiğinden ters osmoz cihazı kullanmak, yumuşak suyu seven türler ve hassas deniz türleri için daha iyi olur.

Akvaryumdaki balıklar sağlıklı görünüyor; sudaki amonyak ve nitrit seviyeleri sıfır. Akvaryum iki yıllık. Yeni balıklar alıyorum, birkaç gün sonra yem yemeyi kesiyorlar ve çoğunlukla bir hafta içinde ölüyorlar. Sorun nedir?
Çok önemli olan amonyak ve nitrit seviyelerini ölçmüşsünüz, peki ya nitrat seviyesi?

Akvaryum kurulduğundan bu yana nitrat kademe kademe artmışsa, balıklar buna karşı bir uyumluluk sağlamış olabilir. Ancak yeni alınan balıkların yüksek seviyedeki nitrata dayanamayıp ölmeleri kuvvetle muhtemeldir.

Akvaryum bakımını çok iyi yapın ve balıkların ne kadar yem yediğini gözlemleyin. Yenmemiş yemlerin akvaryumdan çıkarılması önemlidir.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: practicalfishkeeping.co.uk
Çevirmenin notu: Akvaryum bitkileri, nitrat soğurma özellikleriyle nitratın akvaryumdan uzaklaştırılmasında önemli bir katkı sağlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder