22 Aralık 2014 Pazartesi

Keşiş Yengeçleri, Yeni Yuvalarına Çabucak Uyum Sağlıyor

Yeni bir çalışmaya göre keşiş yengeçleri, içerisinde yaşadıkları kabuğu vücutlarının bir parçası olarak görüyor.

Biology Letters dergisinde yayınlayan çalışmada Kohei Sonoda ve bilim adamı arkadaşları, karada yaşayan keşiş yengeçlerinin (Coenobita rugosus) kabuklarının şekline göre yürüme davranışını ayarlayabildikleri bulgusuna ulaştılar.

Okinawa’daki (Japonya) yengeçleri inceleyen bilim adamları, sola ve sağa dönüşlerin olduğu bir koridor boyunca ilerleyişlerini gözlemlemeden önce, yengeçlerin kabuklarına asimetrik şekillerde plastik levhalar yapıştırdılar.

Yengeçler ilk başta dengelerini sağlayamıyor gibi göründü ama yeni ve zorluk çıkaran şekillerine çabucak uyum gösterdiler. 20 saniyeden daha kısa bir sürede, yürüdükleri yolu ayarlayabildiler ve köşelerden dönerken yeni şekillerini uydurmak için dönüş açılarını artırdılar.

Bilim adamları, yengeçlerin kabuk içerisinde bacak duruşlarını ve vücut pozisyonlarını değiştirerek dengelerini ayarlayabilme yeteneğine sahip olduklarını düşünmektedirler.

Çalışma ekibinden Yukio Gunji: “Bu çalışma, kabuğun levha ile uzatılması durumunda, bunun keşiş yengeci tarafından vücudun bir parçası olarak algılanıp değerlendirildiğini göstermektedir.”


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: practicalfishkeeping.co.uk
İlgili makale: Keşiş Yengeçleri: Onları Seveceksiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder