10 Aralık 2014 Çarşamba

Gastromyzontid Loachlar için Uygun Sıcaklıklar

Gastromyzontid loachlar için su sıcaklığı ne olmalıdır? Heiko Bleher açıklıyor...

Gastromyzontid loachlar, yüksek bir dağ sırasının yer aldığı tropikal bir ada olan Borneo’ya özgüdür. Ada tropikal kuşakta yer aldığından, sıcaklık asla çok düşük olmaz; sadece tepelerin en yüksek kesimlerinde düşük sıcaklıklar görülür ki balıklar buralarda yaşamaz.

Tuttuğum kayıtlara göre Gastromyzon bario, en yüksek rakımda yaşayan türdür; onları Sarawak’ın kuzeyindeki Sungai Padapur’da, 1.150 m. yükseklikte topladım. Bu bölgede en düşük su sıcaklığı 15°C.

Kina-Balou Dağı’nın alçak kesimlerinde yaşayan Gastromyzon monticola da benzer sıcaklıklarda yaşıyor. Malezya’nın Sabah eyaletindeki Tawau Nehri’nde 270 m. yüksekliğe kadar görülen Gastromyzon ingeri gibi, bazı istisnai türler için en düşük sıcaklık aralığı 18 - 20°C’dir.

Diğer türlerse çoğunlukla alçak kesimlerdeki orman akarsularında yaşar ve bu sularda sıcaklık 20°C’nin altına nadiren düşer ve genellikle hiç düşmez.

Genel bir kural olarak sıcaklıklar 20°C’nin altına düşmemeli, 27°C’yi aşmamalı ve 24 - 25°C civarında olmalıdır.

Geçtiğimiz günlerde sınıflandırılan Neogastromyzon kottelati türü ise Danau Sentarum Gölü’nü besleyen bir akarsudan getirilmiştir ve 2 - 3°C daha sıcak suları tercih etmektedir. Bununla birlikte Neogastromyzon crassiobex ve Neogastromyzon chini türleri de yine 24 - 25°C’yi tercih etmektedir.

Benim uzun zaman önce Brunei’de Temburong Nehri havzasında bulduğum ve geçtiğimiz günlerde sınıflandırılan Gastromyzon cranbrooki, 25 - 27°C aralığı gibi daha sıcak suları tercih etmektedir. Ben hatta bir defasında yaşadığı su sıcaklığını 28,5°C olarak ölçmüştüm.

Bu loachlar için dikkate alınması gereken birkaç şey vardır. Dibinde kum, çakıl ve yuvarlak taşlar bulunan kayalık bir habitata gereksinim duyarlar. Bakılacakları akvaryumda hızlı bir akıntı da olmalıdır.

Su sertliği 2°GH’ın altında olmalıdır ve su, yüksek oksijen içermelidir. Doğada %20 eğimli akarsularda yaşadıklarından, sığ akvaryumlarda bakılmaları uygundur. Ayrıca eğer oda sıcaklığı 20°C’nin altına düşmüyorsa, bir ısıtıcıya gerek duymayabilirsiniz.


Yazan: Heiko Bleher
Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: Practical Fishkeeping (Pratik Balık Bakımı) dergisi, Kasım 2009
Fotoğraf: Emma Turner
İlgili makale: Loachlar Neden Malavi Cichlidleriyle Bir Arada Tutulmamalıdır?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder