19 Aralık 2014 Cuma

Nano Resif Akvaryumlarında Kaçınılması Gereken Hayvanlar

Bir nano resif akvaryumu sahibi olarak, nano resif akvaryumlarının içerisindeki canlıların sağlıklı şekilde yaşayabilmesi açısından belli sınırlamalara sahip olduğunu bilmeniz gerekir. Davranış biçimleri, büyüklükleri, alışkanlıkları veya çabuk büyümeleri nedeniyle belli mercanlar, omurgasızlar ve balıklar, nano resif akvaryumlarında tutulmamalıdır. Aşağıda, akvaristlerin nano resif akvaryumlarında tercih etmemesi gereken yaygın canlılar yer almaktadır. Dikkat edilmelidir ki bu makalede adı geçenler haricinde de kaçınılması gereken canlılar bulunmaktadır. Bazı hayvanlar nano resif ortamında hayatta kalabilseler de akvaristler olarak beslediğimiz canlıların sağlıklı şekilde yaşayabilmeleri açısından onlara ideal şartları sunmamız bizlerin sorumluluğundadır.
 
Balıklar

Mandarin Dragonet (Synchiropus splendidus), beslenme alışkanlıkları açısından büyük bir akvaryuma ihtiyaç duyar. Hazır veya işlenmiş yemlere pek rağbet etmez, dolayısıyla hayatta kalması için akvaryumda kopepodlar ve amfipodlar bulunmalıdır. Nano resif akvaryumları, Mandarinler için yenilenebilir yiyecek kaynağı sağlamak açısından yeterli büyüklükte olmadığından, bu balıkların bakımı için elverişli değildir.

Nano resif akvaryumlarından çok daha büyük akvaryumlara ihtiyaç duyan diğer yaygın balıklar; tangler, cerrah balıkları, kelebek balıkları, aslan balığı, balon balıkları ve cüce ve büyük melek balıklarıdır. Bazı kimseler bu balıkları nano resif akvaryumlarında bakıyor olsalar bile bunun doğru olmadığı bilinmelidir. Ayrıca bazı kimseler de bu balıkları geçici olarak nano resif akvaryumlarında tutup, daha sonra büyük akvaryumlara aktarırlar ki bundan da kaçınılması gerekir.

Omurgasızlar

Bu tip küçük bir akvaryumda bir balığı veya karidesi köşeye bir yere sıkıştırıp yiyeceğinden, etçil deniz yıldızı tercihi hiç uygun olmaz. Deniz tavşanları ve deniz sümüklüböcekleri de kaçınılması gereken hayvanlardır çünkü özel gereksinimleri vardır ve belli türleri zehirli olabilir. Turbo cinsi salyangozlar büyük nano resif akvaryumlarında tutulabilir ama erişkin olanları bazen çok büyük boyutlara ulaşabilir ve mercanlara zarar verebilir. Eğer nano resif akvaryumunuzda Turbo salyangozunuz varsa, aslında pek fazla endişe etmenize gerek yoktur ama yeni bir akvaryum kuruyorsanız, tercihinizi Astraea cinsi salyangozlardan yana kullanmanız daha uygun olur.

Mercanlar

Goniopora cinsi mercanlar (Saksı Mercanı), akvaryum ortamında kolayca yaşatılamaz, özellikle de bir nano resif akvaryumunda. Gereksinimleri tamamen bilinmemekle birlikte, eksik bırakılan bir şeyler yüzünden birkaç ay içerisinde ölme ihtimalleri vardır.

Galaksi Mercanı (Galaxea fascicularis) veya Kurbağa Yumurtası Mercanı (Euphyllia divisa) gibi iğneli süpürücü tentakülleri olan mercanlar da küçük akvaryumlarda yer almamalıdır. Bunlar diğer mercanların yakınında olduğunda, süpürücü tentakülleri geceleri açığa çıkar ve etrafındaki mercanları sokar veya öldürür. Belli kuytu bir alanda tutuldukları müddetçe, büyük nano resif akvaryumlarında bakılmaları mümkün olabilir.


Yazan: Christopher Marks
Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: nano-reef.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder