5 Aralık 2014 Cuma

Balık Gözleri, Parazitler için İdeal Bir Yuva

Kanadalı bilim adamlarının yürüttüğü ve Molecular Ecology (Moleküler Ekoloji) dergisinin geçtiğimiz sayılarından birinde yayınlanan bir araştırmaya göre bir balık, kendi üzerinde bir ekosistem barındırabilir ve balık gözleri, parazitler için ideal bir yuvadır.

Sean Locke, Daniel McLaughlin ve David Marcogliese, tatlı su balıklarındaki parazit çeşitliliğinin, yassı solucanların metaserker olarak bilinen orta seviye larva aşamasının incelendiği önceki çalışmalarda ortaya konulandan çok daha yüksek olduğunu keşfettiler.

Metaserker, balık dokusunda belli belirsiz beyaz lekeler hâlinde ortaya çıktığından ve biçimsel açıdan tür belirlemesi yapılamadığından, daha önceleri çok geniş bir balık çeşitliliğinde görülen birkaç tür parazit olarak değerlendirilmiştir.

Kanada’da St. Lawrence Nehri’nden yakalanan tatlı su balıklarındaki yassı solucan metaserkerini belirlemek üzere DNA barkodlama yöntemini kullanan bilim adamları, önceden bilinene göre yaklaşık dört kat fazla olacak şekilde, tatlı su balıklarında konaklayan 47 tür özel yassı solucan belirlediler.

Bilim adamları; kaslar, solungaçlar, beyin ve diğer iç organlar gibi birçok dokuda bulunan parazitlerin tek bir balık türüne veya bu türün birkaç yakın akrabasına daha özgü olduğunu keşfettiler. Ayrıca balıkların gözlerinin genel parazitler için ideal bir yuva olduğu ve en azından beş tür parazitin, göz merceğine yerleşerek birçok tatlı su balığında ve hatta kurbağalarda bile yaşadığı bulgularına ulaştılar.

Gözlerdeki bu parazit fazlalığının bir nedeni, enfeksiyon olayı sonucunda bağışıklık sisteminin verdiği tepkinin göz merceğinde çok sınırlı olmasıdır. Araştırma şefi Sean Locke’a göre güçlü bir bağışıklık tepkisi, balığı kör edecektir; dolayısıyla göz, bağışıklık açısından kısıtlı bir hâldedir.

Bilim adamlarına göre tatlı su balıklarındaki parazit çeşitliliğinin anlaşılması, patojen belirlemenin kontrol ve tedavi açılarından ilk adım olması nedeniyle vahşi yaşam yönetimi ve akuakültür konularında önemli bir durumdur.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: practicalfishkeeping.co.uk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder