16 Ekim 2014 Perşembe

Yabancı İstilacılar, Yamuna Nehri'nin Yerel Türlerine Baskın Geliyor

Bir grup bilim adamı, Hindistan’ın kuzeyinde Ganj Nehri’nin en büyük kolu olan Yamuna Nehri’ndeki balık popülasyonları ile ilgili çalışmalar yürütmüşler ve yabancı balık türlerinin nehrin 950 km’lik bölümünde baskın hâle geldiği bulgusuna ulaşmışlardır.

Veriler, Mayıs 2011 ile Mart 2013 tarihleri arasında, on beş farklı yerden toplanmıştır. Toplamda 63 balık türü kaydedilmiştir ve bunların on tanesi yabancı istilacı türdür. Örnek toplanan yerlerin çoğunda yabancı balık türlerinin hâkimiyeti söz konusudur. Sazan, Clarias cinsi kedi balıkları ve Nil tilapiası (Oreochromis niloticus), bu istilacı türlere dâhildir.

Hindistan Ulusal Balık Genetik Kaynakları Bürosu’na göre: “Balık sayılarının azalmasının başlıca nedenleri; habitat kaybı ve parçalanması, suların azalması, sanayileşme ve özellikle de yabancı istilacı türlerin etkilerinin artmasıdır.”

Yabancı türlerin sulara “kasten veya kazara salınması”, yerel türlere zarar verme ve ekosistem süreçlerini sekteye uğratma açılarından insan kaynaklı biyoçeşitliliğin anahtar bileşeni olarak tanımlanmıştır.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: practicalfishkeeping.co.uk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder