17 Ekim 2014 Cuma

Balıklar, Gerçek Rakiplerine Karşı Daha Agresif Tutum Sergiliyor

Bölgeci türlerdeki agresiflik üzerine yapılan geçmiş çalışmaların sonuçları, balığın yansımalara tepki vermesinin, bir rakibine tepki vermesiyle benzer olmadığını gösteren yeni bir çalışma ile zayıflatılmış olabilir.

Aynalar; kuşlar ve balıklar gibi kendilerinin daha az farkında olan hayvanlarda tepkilere neden olmak amacıyla sıklıkla kullanılmıştır ancak Animal Behaviour (Hayvan Davranışları) dergisinde yayınlanan bir çalışma göstermektedir ki Amerikan Zebra cichlidler (Amatitlania nigrofasciata) gerçek bir rakiple karşılaştıklarında, aynadaki yansımalarına verdiklerinden daha farklı bir tepki vermektedir.

Belfast’taki Queen’s Üniversitesi’nden Robert Elwood, çalışmayı yürüten bilim adamlarından biri olarak davranışı bir boksörünkine benzetmektedir: “Eğer bir balık, aynadaki yansımasıyla gerçek bir kavgaya tutuşmayı düşünse, çok çabuk hareket edecek ve ‘tetikte olacaktır’. Ancak eğer aynanın önünde sadece yapmacık bir tavır takınıyorsa, ‘boksör’ uzun süre hiçbir şey yapmadan durabilir ve poz verebilir.”

Kaliforniya’daki Stanford Üniversitesi’nden Russel Fernald da şöyle bir yorumda bulunuyor: “Bilim adamları genellikle balıkların bilişsel becerilerini hafife almaktadırlar. Biz cichlidlerin mantıklı neden üretebildiğini ortaya koyduk. Balıklar, tek başlarına gözlem yoluyla sosyal statüye dair sonuçlar çıkarabilmektedir. Dolayısıyla neden bir ayna tarafından aptal durumuna düşürülsünler ki?


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: practicalfishkeeping.co.uk
Çevirmenin notu: Makaleden çıkarılacak temel sonuç, balığın ayna karşısında sergilediği tutumu kendisinin aynen gördüğü ve buna uygun şekilde bir tavır takındığıdır. Bununla birlikte gerçek bir rakiple karşılaştığında, durumun ciddiyetini fark edip buna uygun şekilde agresif tutumunu gerçekten sergilemektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder