23 Ekim 2014 Perşembe

Siyah Piranha, En Güçlü Isırığa Sahip

Piranhanın korkutucu ünü, biraz abartılmış bir durum olabilir ama kesin olan bir şey var ki o da ısırığının gücü.

Bilim adamları, artık soyu tükenmiş bir tür olan Megapiranha paranensis’ten sonra Siyah Piranhanın (Serrasalmus rhombeus), büyüklüğüne göre, yaşamakta veya tükenmiş olan kemikli balıklar arasında en güçlü ısırığa sahip balık olduğunu buldular.

Araştırma sırasında bilim adamları, iğnesiz kancalar kullanarak Amazon Nehri’nden yakalanan on beş adet Siyah Piranhanın ısırma gücünü test ettiler. Testler, balıkların dişleri arasına ölçme aleti yerleştirilerek yapıldı ve ekip, testleri “eşine az rastlanır, tehlikeli ve zor” olarak sınıflandırdı.

Siyah Piranhanın ısırığının, kemikli veya kıkırdaklı balıklar arasında o güne kadar ölçülmüş en güçlü ısırık olduğunu buldular; bu ısırık, kendi ağırlığının otuz katı ve kendisiyle eşit büyüklükteki bir Amerikan aligatorunun (Alligator mississippiensis) ısırık gücünün neredeyse üç katı seviyesinde.

Bu güçlü ısırığın kaynağı, oldukça gelişmiş çene kapama eklemi ile birlikte, çene kaslarının olağanüstü büyüklüğü ki bu kaslar, toplam vücut kütlesinin yaklaşık %2’sine karşılık gelmektedir.

Ekibe göre: “Agresif ısırma davranışıyla bütünleşen benzersiz fonksiyonel çene yapısı düşünüldüğünde, Siyah Piranhanın hızlı ve etkili şekilde avından büyük lokmalar koparabildiğini görmek şaşırtıcı olmamalıdır.”

Ekip ayrıca, Serrasalmus rhombeus’a dair verileri kullanarak, soyu tükenmiş olan ve ağırlık olarak 50 kat fazla büyüklükteki Megapiranha paranensis’in ısırış gücünü de tahmin edebildi.

Araştırmacılara göre: “73 kg’lik bir Megapiranha’nın ısırma saldırısı, 3.000 kg’lik Büyük Beyaz Köpek Balığınınkiyle benzer bir vahşilikte olacaktı. Görece küçük yapısına göre Megapiranha paranensis’in ısırığı, balina yiyen devasa Carcharodon megalodon ve Devoniyen döneme ait canavar Dunkleosteus terrelli dâhil olmak üzere, soyları tükenmiş diğer mega avcıları da gölgede bırakırdı.”


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: practicalfishkeeping.co.uk
İlgili makale: Piranha Saldırıları Hakkındaki Gerçekler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder