19 Ekim 2014 Pazar

Karayip Mercan Resifleri, Yok Olma Tehlikesi ile Karşı Karşıya

Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından yayınlanan bir rapora göre, Karayipler’deki mercan resifleri hızla bozuluma uğramaktadır.

1970’lerde bilim adamları, Karayip resiflerini yarı yarıya kaplayan canlı mercan örtüsünü keşfettiler; şimdiyse bu oran olumsuz iklim değişikliği, aşırı avlanma ve kirlilik nedenleriyle ciddi bir azalmaya uğramış şekilde %8 civarındadır.

Ve bu endişe verici azalma hızında herhangi bir yavaşlama belirtisi de yoktur.

IUCN Küresel Deniz ve Kutup Programı yöneticisi Carl Gustaf Lundin: “Mercan azalışının başlıca nedenleri gayet iyi şekilde bilinmektedir ve bunlara aşırı avlanma, kirlilik, hastalıklar ve fosil yakıtların yakılmasının sonucunda artan sıcaklıkların neden olduğu beyazlamalar dâhildir.”

“İleriye dönük olarak, eğer mercan resiflerini ve bizim için hayati öneme sahip balıkçılığı önümüzdeki on yıllar boyunca yaşatacaksak, tüm bu olumsuz insan etkilerini acilen ve sert bir şekilde azaltmamız gerekmektedir.”

Araştırmaya göre Cayman Adaları gibi daha ücra yerlerde hâlâ %30’a kadar olan bir mercan örtüsü bulunmaktadır. Bu alanlar, insan etkisine ve kasırgalar gibi doğal afetlere daha az maruz kalmaktadır.

IUCN, yakalama kotaları yoluyla avcılığa limit koyma, deniz koruma alanlarını genişletme, karadan denize doğru yapı maddelerinin gelişini durdurma ve fosil yakıtlara küresel bağlılığı azaltma dâhil olmak üzere, mercanların sağlığını iyileştirmek adına zorunlu yerel eylem çağrısında bulunmaktadır. IUCN kaynaklı Küresel Mercan Resifi Görüntüleme Ağı üzerinden de ayrıca dünya çapında endişe verici mercan resifi azalışıyla ilgili mevcut verileri sağlamlaştırma hamleleri bulunmaktadır.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: practicalfishkeeping.co.uk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder