18 Ekim 2014 Cumartesi

Rüzgâr Sapları, Rüzgârdan Kinetik Enerji Elde Ediyor

Bazı kimseler rüzgâr türbinlerini açık alanlardaki cafcaflı nesneler olarak görmektedir. Enerji üretmek için bir dizi 1203 kinetik enerji üretici “sapı” kullanan bu Rüzgâr Sapları konsepti ise daha farklı bir yapıda. Abu Dabi’nin Masdar kenti için tasarlanan proje, rüzgârda dalgalanan buğday tarlalarından ilham alıyor.

55 metre yüksekliğindeki bu karbon fiberle güçlendirilmiş reçineden direkler, elektrik akımı oluşturan piezoelektrik diskler ve elektrotlar içermektedir. Akım, bir pil işlevi gören iki haznede depolanır. Direk uçlarına yerleştirilmiş LED ışıklar, ne kadar rüzgâr estiğine bağlı olarak parlak veya loş ışık verir. Hiç rüzgâr olmadığında ise LED’ler sönük kalır.

Yaratıcısının “Zaten var olan ve çalışan bir dizi sisteme dayalı olarak işliyor.” ifadesine rağmen, Rüzgâr Sapları kendisine özgü bir konsept oluşturmuş durumda. Bir Rüzgâr Sapları sahasından ne kadar enerji üretildiğine dair bir bilgi yok ancak bizim tahminimize göre kayda değer miktarlarda enerji üretimi için çok daha fazla alana gereksinim duyulmaktadır.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: inhabitat.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder