19 Ekim 2014 Pazar

Deniz Kedi Balığı, Yüzen Bir pH metre

Japon Deniz Kedi Balığı (Plotosus japonicus), suyun pH’ındaki küçük değişimleri tespit ederek avının yerini belirleyebiliyor.

Hayvanlar, avlarının yerlerini belirlemek için birtakım eşsiz yöntemler kullanır ama Japon Deniz Kedi Balığı için, yaşadığı koyu karanlık sularda bunu yapmak özellikle zordur.

ABD’nin Louisiana Eyalet Üniversitesi’nden ve Japonya’nın Kagoshima Üniversitesi’nden bilim adamları, bu kedi balığının sensörlerle donatılmış olduğunu ve başlıca avı olan küçük deniz kurtçuklarının solunumları sırasında gerçekleşen su pH seviyesindeki değişimleri belirleme yoluyla onların yerlerini tespit edebildiğini belirlediler.

Deniz kurtçukları, çamurun içindeki borularda (tüplerde) veya oyuklarda yaşar. Kurtçuklar solunum yaparken, deniz suyunun pH’ının hafifçe düşmesine neden olur şekilde az miktarlarda karbondioksit ve asit salar; gececil deniz kedi balığı da bu değişimi tespit eder.

Louisiana Eyalet Üniversitesi’nden John Caprio: “Bu balık, yüzen bir pH metre gibi. Bu işi, laboratuvarlarda kullanılan ticari pH metreler kadar iyi yapıyor.”

Bu, canlı avını bulmak için bir balığın pH seviyelerini kullanmasına dair ilk rapor olarak kayıtlara geçmiştir.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: practicalfishkeeping.co.uk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder