13 Ekim 2014 Pazartesi

Afrika'nın Plastik Şişeden İlk Evi, Nijerya'da İnşa Edildi

Nijerya’da barınma amaçlı ev sıkıntısı ve sokaklardaki plastik şişe bolluğu ile birlikte, bir sivil toplum kuruluşu olan Development Association for Renewable Energies (DARE) (Yenilenebilir Enerjiler Geliştirme Birliği) tamamen plastik şişelerden oluşan bu iki odalı harika bungalovu inşa etme kararı aldı. Ev, kurşun ve ateş geçirmez ve depreme dayanıklı yapıda ve yıl boyunca 18°C oda sıcaklığını sürdürülebilir kılıyor.

Yüzlerce plastik şişe, kumla dolduruldu ve sonrasında boyun kısımlarından karmaşık bir ip ağı ile birbirlerine bağlandılar. Şişeler, uygun şekilde dizilip sonrasında çamur ve çimento karışımıyla bastırılarak sıkıştırıldı ve DARE burada cüruf briketinden daha dayanıklı bir inşa malzemesi oluşturulduğunu iddia ediyor.

Bungalovun 58 metre karelik duvarından uzanan çok renkli şişe kapakları, aksi hâlde kasvetli gibi görünecek olan binaya renklilik katar şekilde hoş bir bina yüzü oluşturmaktadır. DARE, Londra merkezli bir sivil toplum kuruluşu olan African Community Trust’tan yardım almıştır ve gelecekte benzer binalar yapma ümidini taşımaktadır. Bu projenin sadece barınma sıkıntısının azaltılmasında değil, ayrıca çevre kirliliğiyle mücadelede de etkili olma potansiyeli bulunmaktadır.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: inhabitat.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder