13 Şubat 2015 Cuma

Yellow Tanglerin Üreme Davranışına Yeni Bir Bakış

Yellow Tang’in üremesi üzerinde çalışmalar yürüten bilim adamları, üreme davranışının ilkbahar sonu ve yaz boyunca ay döngüsü ve ayın en yükseğe çıktığı zamanlar ile ilişkili olduğunu buldular.

Hawaii Üniversitesi Kooperatif Balıkçılık Araştırma Biriminden uzmanlar, üretilen yumurta sayısının ne gibi değişiklikler gösterdiğini görmek üzere bütün bir sene Yellow Tang’in (Zebrasoma flavescens) üreme davranışını araştırdılar.

Balık Biyolojisi dergisinde (Journal of Fish Biology) yayınlanan sonuçlar göstermektedir ki dişilerin en az iki ardışık günde çok sayıda yumurta üretmesi ve yumurtlaması şeklinde ortaya çıkan üreme çabası, ilkbahar sonunda ve yaz boyunca zirve yapıyor.

Çalışmada, balıkların örneklendiği zamana bağlı olarak dişiler 44 ila 24.000 yumurta taşıyorlardı. Balıklarda yaygın olduğu üzere, 8 ila 12 cm’lik küçük bireyler sınırlı sayıda yumurta üretirken, 12 cm’den büyük bireyler bir batında 20.000’den fazla yumurta üretebiliyor.

Bilim adamları: “Bu çalışma, çoklu yumurtlayan balıklar için üreme çalışmaları modelinde, özellikle gün ve ay döngüleri ile ilgili olarak, zaman içinde yumurta üretimindeki potansiyel çeşitlenme hususunda sayım yapmanın önemini göstermektedir.

“Üreme faaliyetini düzenleyen çevresel faktörlerle ilgili daha geniş bir anlayış, her yumurtlama olayı ile ilişkili göreli üreme yapısının belirlenmesiyle kazanılabilir.

“Çoklu yumurtlayan türler için yıllık yumurta üretimini tahmin etme becerisi, balıkçılığın bu popülasyonların üreme karakteristikleri üzerindeki etkilerinin incelenmesini kolaylaştıracak ve daha geniş bir perspektifle, evrimsel süreçlerinin incelenmesine olanak sağlayacaktır.”

Yellow Tang, deniz akvaryumu dünyasında popüler bir balıktır ve akvaryum ticaretine sunulmak üzere Hawaii civarında sıklıkla yakalanırlar.


Kaynak: practicalfishkeeping.co.uk
Çevirmen: Anıl Altın
İlgili Makale: Ay Işığı, Balıkları Üretme Şansını Arttırabilir mi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder