12 Şubat 2015 Perşembe

Dişi Gurami, Çiftleşme Sırasında Hırıldıyor

Yeni bir çalışmaya göre dişi Gaklayan Gurami, kur sırasında çıkarılan sesten farklı olarak, çiftleşme sırasında bir hırıldama sesi çıkarıyor.

Gaklayan Guramiler (Trichopsis vittata), yüzgeçlerini çırptıklarında ses üretmelerini sağlayan özel göğüs yüzgeci kaslarına ve tendonlarına sahiptir.

Bu türle ilgili yapılan akustik çalışmaları, erkeklere farklı bilgi iletiminin olduğunu destekler şekilde dişilerin çiftleşme sırasında, kur öncesinden farklı sesler üretebildiklerini ortaya koymaktadır.

Viyana Üniversitesinde görev yapan ve çalışması Animal Behaviour (Hayvan Davranışları) dergisinde yayınlanmış Friedrich Ladich: “Gaklayan Gurami, dişilerinin çiftleşmeyi sesli olarak başlattığı bilinen tek balık türüdür.

“Çiftleşme sırasında dişi, erkeğin su yüzeyinde kurduğu yuvaya yaklaşır ve dikey olarak kafası yukarıda şekilde durarak hırıldama sesleri çıkarır. Bu davranışın akabinde yumurtlama başlar.”

Ladich, her iki cinsiyetin de kavgalar sırasında uzun ve yüksek yoğunluklu gaklama sesleri çıkarttığını söylüyor ve bunun, rakipler arasında kavga becerisinin tartılmasına yardımcı olduğuna inanıyor.

Bunun yanı sıra Ladich, sadece dişilerin düşük yoğunluklu hırıltı sesi çıkardığını keşfetmiş ve bu sesin, Gaklayan Guramilerde çiftleşme davranışını başlattığını ve düzenlediğini düşünüyor.

Ladich’e göre, kur sırasındaki sesin düşük ve kısa süreli olması ise, başka erkeklerin veya avcıların ilgisinin çekilmesi olasılığını azaltır şekilde, doğrudan özel bir eşe yönelik kısa mesafeli bir kur olarak işlev gördüğünü gösteriyor.


Kaynak: practicalfishkeeping.co.uk
Çevirmen: Anıl Altın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder