9 Şubat 2015 Pazartesi

Altı ve Yedi Bantlı Frontosalar, Esasen Aynı Tür


Cyphotilapia frontosa’nın altı ve yedi bantlı biçimlerinin, aynı türün üyeleri olduğu ortaya konuldu.

İki farklı biçim arasındaki farkları analiz etmek üzere bilim adamları, Cyphotilapia frontosa’nın Tanganyika Gölü’nün kuzey yarısından toplanan altı bantlı bireyler ve Tanzanya’da Kigoma’dan toplanan yedi bantlı bireyler üzerinde çalışma yürüttüler.

Çalışmaları Japonya İhtiyoloji Derneğinin yayımladığı Ichthyological Research (İhtiyolojik Araştırma) dergisinde yayınlanan Tetsumi Takahashi, Benjamin Ngatunga ve Jos Snoeks’e göre iki biçim esasen türdeş.

Bilim adamları, bu iki biçimin 2003 yılında sınıflandırılan ikinci Cyphotilapia türü olan gibberosa’dan kolayca ayırt edilebildiğini belirtiyorlar.

Cyphotilapia frontosa’nın altı ve yedi bantlı biçimleri, Cyphotilapia gibberosa’dan kolayca ayırt edilebiliyor çünkü frontosa’nın üst ve alt yanal çizgileri arasında daha az pul bulunuyor ve frontosa, daha uzun bir vücut yapısına sahip.

“Altı bantlı biçim de yedi bantlı biçimden, bant sayısı ve coğrafik dağılımı ile kolayca ayırt edilebiliyor.”

Örtüşme: Altı bantlı biçimde sırt yüzgecinin taban uzunluğu ve sırt yüzgecindeki kılçık sayısı daha fazla olmasına rağmen, iki biçimin hâlâ aynı tür olduğu düşünülmektedir çünkü aralarında bir örtüşme mevcuttur.

Anal yüzgeçteki kılçık sayısı sabittir, dolayısıyla istatistiksel analizlere dâhil edilmemiştir. Pul ve diş sayıları dâhil olmak üzere incelenen diğer on bir özellik, biçimler arasında farklılık göstermiştir ama ayrıca bir örtüşme söz konusudur.

Çalışma, Takahashi ve Nakaya tarafından yapılan, 2003 yılında Cyphotilapia cinsini iki türe ayıran ve gölün güney ucunda yaşayan balığı Cyphotilapia gibberosa adıyla sınıflandıran çalışmanın devamıdır.

İlk çalışmada altı ve yedi bantlı biçimlerin yer almaması, Takahashi ve Nakaya’nın aynı çalışmada biçimlerin taksonomik konumlarını tartışamadıkları anlamına gelmektedir.

Yeni çalışmada incelenen altı bantlı bireyler, Tanzanya Kigoma’da 24-25 m. derinlikten toplanırken, yedi bantlı bireyler gölün kuzey yarısında Bujumbura, Luhanga, Pemba, Gitaza, Nyanza lac, Kolobo, Kabimba ve Tembwe dâhil olmak üzere farklı yerlerden getirilmiştir.

Cyphotilapia gibberosa ise gölde sadece güney uçta yaşar ve incelenen bireyler, Kasenga, Moliro, Kaku Burnu, Mtondwe Adası, Kilewa Körfezi ve Myako’dan yakalanmıştır.


Kaynak: practicalfishkeeping.co.uk
Çevirmen: Anıl Altın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder