13 Şubat 2015 Cuma

Kızıldeniz Biyotop Akvaryumu

Dave Woldenden, gittiği tatilden ilham alan bir resif akvaryumu sahibi için bazı tavsiyelerde bulunuyor.

Soru: Kızıldeniz’e yaptığım seyahat bende bu bölgede yaşayan mercanların ve balıkların bulunduğu bir akvaryum kurma fikri uyandırdı. Deniz balıklarına ve omurgasızlarına bakma konusunda deneyimliyim ve 580 litrelik bir akvaryum kullanma düşüncem var. Uygun canlılar olarak bana hangilerini önerebilirsiniz?

Ray Burns, Portsmouth, İngiltere

Cevap: Bir konsept akvaryum için, harika bir fikir gibi görünüyor ve bunun için birçok olasılık söz konusu. Özel endemik türleri elde etmek oldukça yüksek maliyetli olmasına rağmen Kızıldeniz’den akvaryum ticaretine sokulan çok sayıda balık ve omurgasız var ve bazılarını edinmek için şanslı olmak gerekiyor.

Benim için tipik Kızıldeniz balığı, nispeten kolay erişilebilen Lir Kuyruklu Anthias’tır (Pseudanthias squamipinnis) ve eğer gerçekten otantik bir Kızıldeniz görünümü isteniyorsa, biyotopun temelinde bu balığın olmasını öneririm. Bu sayede akvadizayn için geniş bir alan kalacaktır.

Akvaryumun arka planında bir kaya duvarı inşa etmek yerine, ince kumdan büyük taş parçalarına kadar çeşitli malzemeler kullanarak oldukça geniş bir kumluk alan yaratmayı öneririm. Kumluk alanın ardından, canlı kaya-mercan tepesi oluşturulabilir; sadece kayaları yığmak yerine kablolar, PVC borular ve epoksi reçine kullanarak daha ilgi çekici şeyler yaratılabilir.

Bu inşa, sistemin odak noktası olabilir ve her ikisi de Kızıldeniz’de yaygın olarak bulunan Kuş Yuvası Mercanı (Seriatopora hystrix) ve Karnabahar Mercanı (Pocillopora verrucosa) gibi SPS mercanlara yuva olabilir. Bu iki mercan türünün bakımı oldukça zordur ancak bunlara alternatif olabilecek yumuşak mercanlar da vardır; Heteroxenia fuscescens veya Anthelia ya da Sarcophyton cinslerinden mercanlar, hem hoşa gidecek canlılardır hem de bakımları nispeten daha kolaydır.

Akvaryumda altı veya daha fazla Lir Kuyruklu Anthias olabilir ama grupta sadece tek bir erkeğin olması gerekir (Cinsiyet ayrımı kolaydır: Erkeklerin sırt yüzgecinin üçüncü kılçığı uzun olur ve erkekler daha yoğun mor renklenme sergiler). Diğer uygun balıklar ise Sarı Kuyruklu Tang (Zebrasoma xanthurum) ve yine Kızıldeniz’e özgü bir balık olan Orkide Dottyback'tir (Pseudochromis fridmani).

Palyaço balıklarına ilgi duyuluyorsa, Kızıldeniz’e özgü bir çift Amphiprion bicinctus edinilebilir. Optimal su kalitesi sürdürülebilecekse, mercan tepesine bir Balon Uçlu Anemon (Entacmaea quadricolor) da yerleştirilebilir.

Daha başka birçok olasılık söz konusu ama benim önerim bu. Şahsen, gerçekten farklı bir şeyler yaratma fırsatı olduğunu da düşünüyorum; farklı ama birbirleriyle uyumlu seçimlerle çılgın bir armoni yaratma yaklaşımı da güzel sonuçlar verecektir. Ve söyledikleri gibi bazen az, daha çoktur.


Kaynak: practialfishkeeping.co.uk
Çevirmen: Anıl Altın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder