9 Şubat 2015 Pazartesi

Yürüyüş Yapmak, Mutlu Ediyor


Britanyalı ve Amerikalı bilim adamları, grup hâlinde doğa yürüyüşleri yapmanın, ruh sağlığını artırarak, stresle mücadele etmede bizlere yardımcı olduğunu ortaya koyan yeni bir araştırma yayınladılar.

ABD’nin Michigan ve İngiltere’nin Edge Hill Üniversitelerinden bilim adamları, İngiltere’de 70 binden fazla düzenli katılımcı için haftalık yaklaşık 3 bin yürüyüş düzenleyen Walking for Health (Sağlık İçin Yürüyüş) programında yer alan 1.991 katılımcıyı değerlendirmeye aldılar. Bulguları göstermektedir ki doğa yürüyüşleri, belirgin ölçüde depresyon azalımı ve buna ek olarak stresli hayatın ve algılanan stresin olumsuz etkilerinin azaltılması ile ilişkili. Araştırma, Ecopsychology (Ekopsikoloji) dergisinin Eylül 2014 sayısında yayınlanmıştır.

Michigan Üniversitesi Tıp Okulu Aile Sağlığı bölümünde doçent olan ve araştırmanın liderliğini üstlenmiş Sara Warber’a göre büyük örnek, belirleyici faktör oldu.

Warber: “Büyük bir grup insanın davranışlarını gözlemledik; bunlardan bazıları yürümeyi tercih ederken, bazıları bizim onlara söylediğimizin aksine yürümeyi tercih etmedi. 13 hafta sonunda, haftada en az bir defa yürüyen insanlar, olumlu duygular ve stres azalması deneyimlediler.”

Sara Warber ve Birleşik Krallık, Aberdeen’deki James Hutton Enstitüsü Sosyal, Ekonomik ve Coğrafik Bilimler Araştırma Grubundan kıdemli araştırmacı Kate Irvine, fayda edinmek amacıyla haftada en az üç defa doğada açık havada yürüyüş yapmayı öneriyorlar. Kısa ve sık gezintilerin, uzun ve ara sıra yapılan yürüyüşlerden daha faydalı olduğunu belirtiyorlar.

Warber: “Stresten tamamen kaçmamız mümkün değil, dolayısıyla onunla başa çıkabileceğimiz bir yol olması önemli. Doğada yürüyüş yapmak, bir stresle mücadele mekanizması; fiziksel faydalarının yanı sıra ruhsal faydaları da var.”


Kaynak: outsideonline.com
Çevirmen: Anıl Altın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder