1 Şubat 2015 Pazar

Orfozlar, Avları İşaret Ederek İletişim Kuruyor

Yeni bir araştırmaya göre balıklar avlanırlarken, daha önce insanlarda, büyük maymunlarda ve kuzgunlarda olduğu bilinen yollarla birbirleriyle iletişim kurma becerisine sahip.

Bilim adamları orfozların mürenler, ahtapotlar ve Napoleon wrasseler (Cheilinus undulatus) dâhil olmak üzere ortaklaşa çalıştıkları av arkadaşlarına avın saklandığı yeri göstermek için işaret(ler) gönderdiklerini keşfettiler.

Daha önce insanlarda, büyük maymunlarda ve kuzgunlarda olduğu bilinen böyle bir iletişimi kurabilmeleri, karmaşık ve karşılaştırılabilir bilişsel yeteneklerinin kanıtı olarak ele alındı.

Araştırmacılar, orfozların ortaklaşa çalıştıkları av arkadaşlarına avın varlığını ve yerini göstermek için baş aşağı durarak eş zamanlı kafa sallama hareketi yaptıklarını birçok defa gözlemlediler.

Orfozlar ayrıca eğer diğer avcı -örneğin bir müren- uygun şekilde tepki vermezse, baş aşağı durma işaretini detaylandırıyordu. Mürenin üzerinde yüzüyorlar, farklı bir işarette bulunmaya çalışıyorlar ve hatta bazı durumlarda müreni dürterek ava doğru yönlendiriyorlardı.

Orfozların işaretleri, belli bir niyet taşındığına dair anahtar özellikler olarak görülmektedir: Balıkların bir amacı vardır ve amaca ulaşmak için esnek olmayan işaretler yerine bir iletişim biçimi kullanmaktadırlar.

Orfozların, yakınlardaki avcı arkadaşlarına işaret vermeden önce saklı durumdaki avın üzerinde 25 dakikaya kadar bekledikleri gözlemlendi. Bu durum, yaygın olarak bilişsel yeteneği değerlendirmede kullanılan bir hafıza görevi için orfozların maymun benzeri bir seviyeye sahip olduklarını ortaya koymaktadır.

Araştırmaya, Cambridge Üniversitesinin Zooloji bölümünden Alexander Vail liderlik etmiştir ve araştırma, Nature Communications (Doğa İletişimleri) dergisinde yayınlanmıştır.


Kaynak: practicalfishkeeping.co.uk
Çevirmen: Anıl Altın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder