1 Nisan 2015 Çarşamba

Koralina

Koralina nedir, sahip olmayı neden isteriz ve nasıl ediniriz?

İsmine rağmen koralina, bir grup kırmızı makro algdir ve hayvan değildir ya da herhangi bir şekilde mercanlarla alakası yoktur. Ciddi ölçüde kireçli yapıdadır (aslında “krustoz”) ve diğer alg türlerine göre büyümesi yavaştır. Kırmızı alg olduklarından en yaygın şekilde kırmızı tonlarındadırlar ama yaygın kırmızı makro alglerde olduğu üzere koralina da farklı renklerde olabilir; koralina türlerinde bulunan pigmentler nedeniyle sarı, yeşil, kırmızı ve mavi renk karışımlarının olması mümkündür (Temel pigmentler ise klorofil, fikoeritrin ve fikosiyanindir).

İnsanlar genellikle koralina türlerini akvaryumlarında isterler çünkü görünümleri güzeldir ve istenmeyen alglerin tutunabileceği alanlara yerleşirler. Diğer alglerin üzerinde gelişebilen algler olan epifitler (asalak olmayan konuk bitkiler) çoğunlukla istenmeyen canlılardır ve koralinalar üzerinde gelişebilirler ama koralina, bu süreci yavaşlatacak kimyasal savunma mekanizmalarına sahiptir. Çoğu koralina türünün kendisi de epifittir ama istenmeyen alg olarak düşünülmezler.

Koralina hem eşeyli hem eşeysiz üreyerek yayılır. Bu nedenle, koralinayı başka bir kayanın yanındaki kaya üzerine yerleştirebilirsiniz ve sonrasında o, diğer kayaya yayılacaktır; koralinayı kesip ya da sıyırıp bir kaya üzerine koyabilir ve orada tutunmasını sağlayabilirsiniz veya daha basit bir yolla, sporlarını rastgele akvaryumunuz içerisinde dağıtarak üremesine olanak sağlayacak şekilde koralina bakabilirsiniz. Koloni oluşturma sürecinin hızlanması için bazı kimseler, üzerinde arzu edilen koralina türü bulunan bir kayayı çıplak bir kayaya sürterek, koralinanın iz bırakıp yeni kaya üzerine yerleşmesine neden olurlar. Koralina, akvaryumda bulunan neredeyse tüm sert yüzeyler üzerine gelişebilir, gereksinim duyduğu besinleri su kolonundan toplar ve dolayısıyla, rivayet edildiği üzere sadece kireçlenmiş yüzeye sahip kayalar üzerinde koloni kurmakla sınırlı kalmaz.

Koralinayı sağlıklı tutmak için parametreleri, kabul edilebilir resif akvaryumu aralıklarında sürdürmeniz gerekir. Koralina bir alg olsa da yüksek besinli sularda zayıf gelişim gösterme eğilimindedir. Araştırmalar göstermiştir ki yüksek besin seviyeleri, koralina gelişimini engellemektedir ama bunun, koralinanın bu şartlarda çok iyi gelişen istenmeyen alg epifitleri tarafından saldırı altında olması nedeniyle veya yüksek besin seviyelerinin, kalsiyum karbonat inşa sürecini engellemesi nedeniyle olup olmadığı kesin değildir. Bazı kimseler, koralinanın daha çabuk gelişmesini sağlamak için “kalsiyumlarını ve alkalinitelerini (baziklik) yükseltmeye” çalışmaktadır. Gerçek koralina kalsiyum yokluğu nedeniyle sınırlı kalabilirken, kalsiyum seviyeleri kabul edilebilir seviyelerde olduğu müddetçe, iyi bir koralina gelişimi için kalsiyumu daha fazla yükseltmenin gereği yoktur. Koralina açısından en iyi sonuçları almak için, akvaryumu temiz tutmalı ve parametrelerin kabul edilebilir aralıklarda olduğundan emin olmalısınız. Hızlı değişimlerin ise sonuç almaktan ziyade sorunlara yol açma ihtimali yüksektir.

Aydınlatma ile ilgili olarak, akvaryum hobisinde yaygın olan çoğu koralina türü güçlü aydınlatmayı tercih edecektir. Ancak birçok ilgi çekici koralina, sadece loş ortamda gelişir. Eğer hoşunuza giden belli bir bireyde istediğiniz gibi bir gelişim göremiyorsanız (renk kaybı oluyorsa, beyazlaşıyorsa), onu gölgeli bir alana yerleştirmelisiniz. Birçok koralina türü, kaya çıkıntılarının altında, sadece alttaki kumdan yansıyan ışığı alarak gelişim gösterecektir. Dallı bireyler gibi diğer korolinalar ise yüzeyden gelen ışığın neredeyse tamamını gölgeleyen yoğun deniz çayırı yataklarının tabanında bulunur.

Koralina; deniz kestaneleri, papağan balıkları ve kitonlar ve patellalar gibi belli otçullar tarafından yiyecek olarak görülür. Eğer özel olarak koralina bakma amacınız varsa, onları tüketecek bu türlerden uzak durmak veya en azından bu türlerin koralina üzerindeki potansiyel etkilerini aklınızda tutmak isteyeceksiniz.

Koralina, birçok tonda ve renkte olur ve akvaryumda karşılaşılması muhtemel en hızlı gelişime sahip kabuk tutan koralina türlerinden biri yeşil renkte olandır ve bu size kayalarınız üzerinde istenmeyen bir tip alg geliştiğini düşündürebilir. Yeşil koralinayı, yeşil film alginden sertliğini kontrol ederek ayırt edebilirsiniz; koralina, diş fırçasıyla kolayca yerinden çıkmaz. Hızlı gelişen yeşil koralina, çıplak kaya üzerine yerleşir ve sonrasında çoğunlukla, kırmızı, pembe ve mor gibi “daha güzel renklere” sahip epifit koralina tarafından yutulur.

Akvaryumunuzda yayılmasını istediğiniz bir koralina türünün seçiminde, koralinanın gelişim hızını dikkate almak önemlidir. Genel olarak hızlı gelişen koralinalar, levha biçimli veya dallı türlere nazaran kabuk tutan türlerdir. Akvaryumunuzda dallı ve levha biçimli türler belli bir gelişim göstermeden önce kabuk tutan koralinanın yayılması muhtemel olsa da burada avantajlı nokta, dallı ve levha biçimli koralina türlerinin kabuk tutan türlere göre epifitlere daha dirençli olmasıdır ve bunların, aksi halde akvaryumda baskın olacak olan kabuk tutan türler tarafından yutulması pek muhtemel değildir. Dolayısıyla akvaryumdaki her şey kabuk tutan koralina tarafından sarılsa bile bu koralinalar üzerinde gelişecek olan levha biçimli ve dallı türleri hâlâ akvaryuma ekleme şansınız vardır ve kabuk tutan koralinaların baskın gelme riski düşüktür.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: reefcleaners.org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder