Karen Maruska ve Russell Fernald tarafından yürütülen ve Deneysel Biyoloji dergisinde (the Journal of Experimental Biology) yayınlanan bir çalışmaya göre, Astatotilapia burtoni türünün erkekleri, idrarlarıyla iletişim kuruyor.
Baskın erkekler üzerinde çalışma yürüten bilim adamları; erkeklerin, dişilerle ve diğer erkeklerle girdikleri etkileşimler sırasında idrarlarındaki kimyasal işaretleri kullandıkları hipotezini test ettiler.
Bilim adamları, idrarlarını görünür yapmak amacıyla 40 erkek cichlide mavi boya enjekte ettiler ve sonrasında, her bir erkek cichlidi, onar defa tekrarlamak suretiyle, dört farklı uygulamadan birine tabi tuttular.
Dört uygulama, aynı akvaryuma (1) diğer bir baskın erkeğin eklenmesi; (2) ağızda kuluçka yapan iki dişinin eklenmesi; (3) hamile bir dişinin eklenmesi veya (4) hiçbir balığın eklenmemesi (kontrol olarak) şeklinde oldu.
Bilim adamları; erkek cichlidlerin, ağızda kuluçka yapan dişilerin eklenmesine veya hiçbir balığın eklenmemesine kıyasla, hamile dişinin varlığında daha sık şekilde idrar yaptıkları bulgusuna ulaştılar.
Ayrıca erkek cichlidlerin, diğer baskın erkeğin varlığında da daha sık idrar yaptıklarını buldular ki bu durum, idrardaki kimyasal işaretlerin, baskınlık durumu hakkında bilgi aktarımında bulunabildiğini göstermektedir.
Sonrasında bilim adamları, balığa sadece görsel işaretler göstererek (Örneğin balık, diğer balıkları sadece saydam bir engel üzerinden görebildi) deneyi tekrarladılar ve teste tabi tutulan balığın tüm duyusal bilgileri kullanabildiği durumla sadece görsel işaretleri kullanabildiği durum kıyaslandığında idrar yapma sıklığında belirgin şekilde azalma olmasına rağmen, benzer sonuçlar elde ettiler.
Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: practicalfishkeeping.co.uk
Fotoğraf: Hippocampus-Bildarchiv
İlgili makale: Balık İdrarında Ne Var?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder