Balıklar söz konusu olduğunda, yiyeceğin kıt olduğu zamanlarda, güçlü bir kişiliğe sahip olmak iri olmaktan daha faydalı olabiliyor.
Yeni bir araştırma ortaya koymaktadır ki bir kavganın sonucunu tahmin etmek açısından, iri yapılı olan her zaman kazanmıyor.
Exeter Üniversitesi ve Texas A&M Üniversitesinden bilim adamları, balıkların yiyecek için kavga etmeleri sırasında, iş hayatta kalmaya gelince, agresiflik gibi kişilik özelliklerinin güçlü olmaktan daha önemli olabildiği bulgusuna ulaştılar.
Davranışsal Ekoloji ve Sosyobiyoloji dergisinde (the journal Behavioral Ecology and Sociobiology) yayınlanan çalışmada, ilk büyüklükleri önemli olmaksızın, agresif davranışını (veya kişiliğini) ısrarla sürdürme eğiliminde olan balığın yiyecekleri tekrar tekrar kazandığı ve sonuç olarak büyüdüğü ortaya konuldu.
Exeter Üniversitesi Biyolojik Bilimler bölümünden Dr. Alastair Wilson: “Bir çeşit Napolyon veya küçük adam sendromuna tanıklık edip etmediğimizi merak ettik. Elbette bizim çalışmamız, iş yiyecek için kavga etmeye geldiğinde, agresif kişiliğe sahip küçük balığın kendisinden daha büyük ve pasif rakiplerini saf dışı etme kapasitesine sahip olduğunu ortaya koyuyor. Araştırma, kişiliğin hayat ve hayatta kalma açısından daha geniş kapsamlı etkileri olabildiğini işaret ediyor.”
Aynı akvaryuma Budala Kılıçkuyruk (Xiphophorus birchmanni) türünden iki balık konuldu, bunlara yem verildi ve davranışları filme alındı. Beslenme yarışmaları hem dişi hem erkek balıklara uygulandı. Araştırmacılar, erkeklerin yiyecek için rakiplerine düzenli şekilde saldırdıkları, bununla birlikte dişilerin daha az agresif oldukları ve nadiren saldırı gerçekleştirdikleri bulgusuna ulaştılar.
Bu deneyler sırasında hiçbir balık strese girmedi veya fiziksel yaralanmalar gerçekleşmedi.
Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: practicalfishkeeping.co.uk
Çevirmenin notu: Sadece yiyecek kavgaları açısından değil, özellikle Afrika cichlidleri gibi akvaryumda baskınlık kurma davranışları sergileyen türlerde, karakter özellikleri çok etkili olabiliyor. Örneğin en fazla 14 cm. uzunluğa erişebilen Melanochromis auratus'un, kendisinden çok daha büyük Cyphotilapia frontosa'yı aynı akvaryumda bir köşeye sindirdiği gözlemlenmiş bir olaydır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder