30 Mart 2015 Pazartesi

Makrakantam Neden Büyümedi?

Bob Mehen, bir soru üzerine, içlerinden bir tanesi büyümeyen bir Makrakanta grubu için tavsiyede bulunuyor.

Soru: Yaklaşık bir, bir buçuk yıl önce, çok küçük boyda (2,5 cm.) beş tane Makrakanta almıştım.

Şu anda dört tanesi 7 - 8 cm. boyunda ama diğeri büyümedi!

Beşi de çok sağlıklı ve kusursuz görünüyor. Aralarında bir kavga veya sataşma da yok, hatta küçük olanı daha mutlu; çoğunlukla diğer Makrakantalardan ayrı olarak, beş Cüce Loachımla (Ambastaia sidthimunki) birlikte takılıyor.

Diğer Makrakantalar hep bir arada ve zamanlarını saklanarak geçiriyorlar; biliyorum ki bu normal bir durum.

Yaklaşık 50 senelik bir balık bakma tecrübem var ve normalde büyük bir boya ulaşacak bir balığın böylesine görece küçük boyda kalması durumuyla daha önce hiç karşılaşmamıştım.

Eğer beş Makrakantam da küçük kalsaydı, yanlış giden bir şeyler olduğunu varsayacaktım. Ancak mevcut durum pek mantıklı değil.

Akvaryumumdaki diğer balıklar: Sekiz tane Kırmızı Çizgili Torpido Barb (yaklaşık 10 cm.), dört tane Ebruli Balta Balığı, bir tane Kartopu Vatoz (beş yıl önce almıştım), iki tane 10 cm.lik İnci Gurami, bir tane 15 cm.lik Cüce Vatoz (yaklaşık beş yaşında) ve çeşitli sayılarda Neon ve Kırmızı Burunlu Tetralar ve Corydoraslar...

Akvaryumum 260 litrelik ve bakımı yaklaşık beş yıldan beri sürüyor. İyi bitkilendirilmiş bir akvaryum ve geçen sene içerisinde hiç balık ölümü olmadı. Balıklar çeşitli kuru yemlerle besleniyor. Her iki üç haftada bir yaklaşık 80 litrelik su değişimi yapıyorum.

Bu durum neden kaynaklanıyor olabilir?

Sharon

Cevap: Diğerleri büyümeye devam ederken Makrakantalarınızdan birinin neden küçük kaldığını açıklayabilecek birkaç neden var.

Makrakantalar, sosyal balıklardır ve çoğunlukla büyük baskın dişinin tepede ve en küçük erkeğin dipte olduğu bir hiyerarşi geliştirirler.

Sizin küçük grubunuzda bu en küçük balığın gereksinim duyduğu yiyeceği alamama ve sonuç olarak gelişiminin sekteye uğraması olasılığı vardır.

Makrakantalar ağırlıklı olarak gececildir, dolayısıyla ışıklar açıkken davranışlarını gözlemleme şansınız olmayabilir. Bu durum ayrıca bu küçük balığın, kendisinden daha iri türdeşleri saklanırken yiyecek arama amacıyla gündüz saatlerinde aktif olmasını da açıklayabilmektedir.

Balık grubunun daha büyük olması çoğunlukla bireyler arasındaki sürtüşmelerin yayılmasına ve her bireyin kendi payına düşeni almasına yardımcı olur ama sizin akvaryumunuzda bu pek mümkün değil. 30 cm. boya ulaşabilirler ve bu büyüklükteki balıklar, şu ankinden daha büyük bir akvaryuma gereksinim duyar; uzun vadeli bir grup için çoğunlukla 180 x 60 x 60 cm. ölçülerinde veya daha büyük bir akvaryum önerilir.

Diğer Makrakantalar akvaryuma eklenmelerinden itibaren büyümüşlerse, onların şu anda 7 cm.den büyük olmalarını beklerdim. Erişkin boya gelmeleri yıllar alsa da erken dönem gelişimleri hızlı olur ve eğer şartlar ideal olsaydı, şu anda 10 ila 15 cm. olmaları gerekirdi. Akvaryumdaki balık sayısı, bu hacim için yüksek görünüyor ve bununla bağlantılı sağlık sorunları, bu balıklar için sıkıntı oluşturmuş olabilir.

Ayrıca bu küçük balığın “yanık” kalmış olma olasılığı vardır ve ne yaparsanız yapın, diğerlerinin büyüme oranına asla ulaşamayacaktır. Yahut iç parazit sıkıntısı yaşıyordur ama sizin genel sağlığı ve hareketliliği konusundaki sözleriniz, bunun düşük bir ihtimal olduğunu gösteriyor.

Yemleme de etki eden faktörlerden biri olabilir. Çeşitli kurtlar, artemia, salatalık ve kabukları soyulmuş bezelye gibi taze ve dondurulmuş ilave besinlerin sunulması balıkların gelişimi açısından faydalı olacaktır.

Ancak uzun vadeli bakım açısından bu balıkların daha büyük bir akvaryuma ihtiyacı vardır ve eğer bu sağlanmazsa, muhtemelen en iyisi balıkları elden çıkarmanızdır.


Yazan: Bob Mehen
Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: practicalfishkeeping.co.uk
İlgili makale: Loachlar Neden Malavi Cichlidleriyle Bir Arada Tutulmamalıdır?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder