24 Mart 2015 Salı

Bazı Cichlidler, Gizli Tek Eşli

Biology Letters dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre tek eşlilik, bazı cichlidlerin sır gibi sakladığı bir durum.

Tetsumi Takahashi ve bilim adamı arkadaşları, Tanganyika Gölü’ndeki Xenotilapia rotundiventralis türünden cichlidlerin birbirleriyle dip dibe çok zaman geçirmeseler bile sosyal olarak tek eşli kaldıklarını keşfettiler.

Xenotilapia rotundiventralis, görece küçük bir cichliddir (yaklaşık 5 cm.) ve binlerce bireyden oluşan büyük sürüler hâlinde yaşarlar ve ürerler. Ağızda kuluçka yapan bir türdür ve aynı sürü içerisinde dişilerin yavrularını ağızlarından erkeklerin (büyük ihtimalle babalarının) ağızlarına aktardıkları gözlemlenmektedir.

Bununla birlikte, bir araya gelme eğilimleri ve (bireylerin birbirinden ayırt edilmesini zorlaştırır şekilde) genel olarak fazla desene sahip olmamaları, (yavruların aktarıldığı) erkeklerin gerçekten biyolojik babalar olup olmadığını belirlemeyi güçleştirmektedir.

Takahashi ve bilim adamı arkadaşları, aktarmaya dâhil olan yavrular ve iki yetişkin balık için on adet mikrosatellit işareti kullanıp ebeveynlik analizi yürüterek, erkeklerin gerçekten biyolojik babalar olduğunu onayladılar.

Sonuçlar göstermektedir ki her bir dişi, yumurtladığı yavruları için kuluçkaya yatmakta ve her bir erkek, çiftleşirken döllemiş olduğu yavruları almaktadır. Dolayısıyla eş tutmuş balıkların, en azından yavruların dişiden erkeğe aktarılması gerçekleşene kadar aralarındaki bağı sürdürüyor olmaları kuvvetle muhtemeldir.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: practicalfishkeeping.co.uk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder