24 Mart 2015 Salı

Kalabalık Ortamda Tutulan Sucul Salyangozlar Daha Az Hatırlıyor


Kalabalık ortamda tutulan sucul salyangozlar, uzun süreli hafıza oluşturamayacak şekilde stres altına giriyor.

Bilim adamları, havuzlarda ve akvaryumlarda yaygın olarak bakılan Lymnaea cinsinden salyangozları, küçük akvaryumlarda kalabalık ve kalabalık olmayan ortamlarda tuttular ve sonrasında bir görevi gerçekleştirmeleri için eğittiler.

100 litreye yirmi birey şeklinde kalabalık ortamda tutulan salyangozlar, uzun süreli hafıza oluşturma özellikleri engellenmiş şekilde, birey fazlalığı nedeniyle strese girdi.

100 litreye iki birey şeklinde kalabalık olmayan ortamda tutulan salyangozlar ise eğitim sırasında öğrendiklerini hatırladı.

Calgari Üniversitesinde (Kanada) görev yapan ve çalışmaları Deneysel Biyoloji dergisinde yayınlanan De Caigny ve Lukowiak: “Kalabalık ortam, iki farklı işlemsel şartlandırma uygulamasının (geleneksel eğitim uygulaması ve hafıza artırma uygulaması) ya hemen öncesinde ya da sonrasında uzun süreli hafıza oluşturmayı engelledi.

“Bununla birlikte, eğer salyangozun kalabalık ortama alınması, eğitimi takiben bir saatten fazla geciktirilirse veya eğitimden bir saat öncesinde kalabalık ortamdan alınırsa, uzun süreli hafıza oluşuyor. Eğer hafıza oluşmuşsa kalabalık ortam, hatırlamayı engellemiyor.”

Bilim adamları ayrıca, uzun süreli hafıza oluşturma üzerinde etkileri olup olmadığını görmek üzere, akvaryumlara hem kalabalık ortamın bulunduğu akvaryumdan aldıkları suyu hem de ölü salyangozların kabuklarını ilave ettiler. Suyun veya boş salyangoz kabuklarının herhangi bir etkisi olmadı.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: practicalfishkeeping.co.uk
Çevirmenin notu: Bu makaleden hareketle, türü ne olursa olsun akvaryumda salyangoz bakılması hususunda, salyangozların sağlığı açısından daha az kalabalık ortamların oluşturulması önerilebilir. Çünkü stres, her canlının hayatını olumsuz şekilde etkileyen başlıca faktörlerden biridir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder