17 Şubat 2016 Çarşamba

Tuzlu Su Akvaryumu için Tuz Karışımı

Modern tuz karışımları, yıllardır yapılan araştırmaların bir sonucudur ve doğal deniz suyundan alınan sonuçlara benzeyen ve hatta ondan daha iyi sonuçlar verirler.

• Tuz karışımı, akvaryum suyu için en kolay ve en güvenli kaynaktır ve doğal deniz suyuna göre daha iyidir. Tamponlayıcılar, uygun pH’ın sürdürülmesine yardımcı olur ve birçoğu, bakılan resif omurgasızlarının ihtiyaçlarını karşılamak üzere ek kalsiyum ve diğer maddeler içerir.

• Okyanuslarda madde yoksunluğu çekilmeyecek kadar geniş hacimler söz konusudur. Akvaryumda ise su değişimleri arasında bazı belli çözünmüş madde miktarları ciddi derecelerde azalabilir. Sert mercanların ve Tridacninae familyasından midyelerin hızlı gelişim gösterdiği sağlıklı bir resif akvaryumunda kalsiyum ihtiyacı, herhangi bir tuz karışımının tek başına karşılayamayacağı kadar yüksek olabilir. Böyle bir sistemde, kalsiyum reaktörü veya kalkwasser (suda çözülmüş olarak bulunan kalsiyum hidroksit) veren pompa ile birlikte mümkün olduğunca düzenli ilaveler gerekebilir.

• Normal “tuz”, sodyum klorittir (yemek tuzu). Deniz suyu bu tuzdan yüksek konsantrasyonda içerir ama ayrıca deniz suyunda önemli miktarlarda diğer tuzlar ve küçük ama çok önemli miktarlarda daha da farklı tuzlar bulunur. Deniz suyu sadece tuzlu değildir; tamamı akvaryuma insan eliyle eklenmesi gereken birçok önemli kimyasalın hassas bir karışımıdır. Deniz canlıları bu hassas ortama uyumludur ve sağlıkları ve hayatları için birçok kimyasala bağlıdırlar. Bu canlılar, farklı kimyasal içeriğin bulunduğu bir tuzluluğa sahip suda bir müddet hayatta kalabilir ama sadece doğru tuz miktarına değil, aynı zamanda okyanusların özel tuz karışımına ihtiyaç duyarlar.

• Tuz karışımı ayrıca acı su kurulumları için de önemlidir. Tam deniz suyu şartlarına daha yakın bir ortam için, çeşitli tuzların deniz benzeri uygun oranlarla karıştırılması çok daha önem taşır.

Uygun Karışım Gereklidir

• İmalatçıların kullanım talimatları, yaklaşık ölçüleri içerir; uygun tuzluluk için çözeltiyi kontrol edin ve tuzluluğu ayarlamak için daha fazla tuz karışımı veya taze su ekleyin. Tuzluluk ölçümü yapmadan önce tüm tuzun suda tamamen çözündüğünden emin olmalısınız.

• Ters osmoz veya damıtılmış su kullanın. Bu sayede içerisinde çözünmüş madde olmayan suyla başlangıç yaparsınız ve uygun tuz karışımı yapısı sağlanabilir.

• Tuzu asla akvaryumun içinde karıştırmayın.

• Tuzu önce koyup sonra üzerine su eklemek yerine, bir kova su içerisine dökün; bu sayede istenmeyen çökeltilerin önüne geçersiniz.

• Bu karıştırma işlemini bir veya iki günde yapın ve çözünmenin ve karışımın tamamlanmasını sağlamak için kovanın içine bir kafa motoru veya hava taşı yerleştirin.

Tuzluluk Nasıl Ölçülür?

• Tuzluluk, yani suyun içindeki çözünmüş tuzların miktarı, küçük bir su örneği üzerinden ışık kırılması değerlendirmesi yapan bir refraktometre (kırılımölçer) ile ölçülebilir. Ekran üzerinde görünen doğrudan binde bir değerini okuyabilirsiniz. “Binde bir” için yüzde sembolüne fazladan bir sıfırın eklendiği ‰ sembolü kullanılır. Deniz suyu, binde 35 (‰35) tuz içerir.

• Daha az kesinlik gösteren ama hâlâ faydalı ölçüler ise, esasen özgül ağırlığı veya yoğunluğu ölçen bir hidrometre ile elde edilebilir. Saf su, 1,000 özgül ağırlığa uygun olarak, 1 litre için tam olarak 1.000 gram ağırlığındadır. Tuz eklendikçe suyun özgül ağırlığı artar ve 1 litre, daha ağır hâle gelir. Deniz suyunun 1,025 özgül ağırlığı vardır. Okunması daha kolay olan ve kolay kolay kırılmayan plastik ölçüm kollu hidrometreler, yüzen cam hidrometrelere göre daha revaçtadır. Ölçüm kolunun üzerinde, yanlış okumaya neden olabilecek hava balonun olmadığına emin olmalısınız.

Üstünü Tamamlama

• Üstünü tamamlama, buharlaşma ile kaybolan suyu yerine koymak için akvaryuma su ekleme anlamına gelir. Sadece su buharlaştığından, çözünmüş tüm tuzlar akvaryumda kalır ve su daha tuzlu hâle gelir; uygun tuzluluğu sağlamak için buharlaşan su yerine taze su eklemeniz gerekir. Üstünü tamamlama işlemi için ters osmoz su kullanın, aksi durumda suyla birlikte akvaryuma mineral de eklemiş olursunuz.

• Cam üzerine işaret koyarak başlangıçtaki su seviyesini belirleyebilirsiniz. Tuzluluğun doğru olduğundan emin olmak için hâlâ bir hidrometre veya refraktometre kullanmanız lazımdır ama işaret koymak da genel bir fikir verir. Tuz buharlaşmaz, “tuz taşması” ile küçük miktarlarda kayıplar olur; tuz taşması, sıçrayan sular buharlaştıkça tuzun akvaryumun üzerinde ve çevresinde tabaka oluşturması olayıdır.

• Üstünü tamamlama uygulamasını, su değişikliği yapmayla karıştırmayın. Buharlaşan suyu yerine koyduğunuzda, akvaryumda birikmiş atık maddeleri boşaltmış sayılmazsınız. Bunu yapmak için bir hortum vasıtasıyla dışarı belli bir miktar su almalı ve bunu taze tuzlu su ile yerine koymalısınız. Düzenli su değişiklikleri yapmak, tatlı veya tuzlu suya sahip herhangi bir akvaryum için çok önemli bir uygulamadır.

Klasik Soru Cevap: Yedek Su

Su değişimini, tuz ile su karışımı olana kadar bekletmek yerine, hazırda su bekletmeli miyim? Bunu nasıl yapabilirim? Gary Shepard (Fairchild, Wisconsin)

Hazırda uygun pH, tuzluluk ve sıcaklık değerlerine sahip deniz suyunuzun olması, elbette ki arzu edilen bir durumdur. Deniz suyunu depolamak için temiz ve kapaklı bir plastik depo idealdir ve küçük bir kafa motoru ve ısıtıcı, değişim için suyu hazır hâle getirecektir.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: tfhmagazine.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder